Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler turistar hemma på sommaren

Allt fler reser utomlands under lågsäsong och väljer att tillbringa sommarmånaderna hemma vilket innebär en ökad turism - främst i Örebro.

Annons

Enligt Örebrokompaniets turiststrateg Björn Fransson handlar det om en förändring under de senaste 10-15 åren där resandet spridits ut mer över året.

- Vi reser utomlands under lågsäsongen så vi har generellt sett en ökad turism i Sverige och framför allt i Örebro på sommaren, säger Björn Fransson. 

Staden lockar många dagbesökare men även förbipasserande som stannar till på vägen. Flödet av övernattande gäster är, enligt Fransson, ungefär lika många varje månad.

- 85 procent av turismen i Örebro kommer från Sverige, sen är det främst Norge och Tyskland. 

Bäst för turismen i Örebro är en normal svensk sommar, enligt Fransson. Blir det för varmt åker alla till kusten. 

Vilka utländska attraktioner skulle du vilja se i Örebro?

- Det är klart att man skulle vilja ha ett Eiffeltorn eller Taj Mahal, ett internationellt landmärke, säger Fransson men konstaterar att det är ett för enkelt svar på frågan. 

I nuläget vill han se att Gustavsvik blir för Örebro vad Liseberg är för Göteborg.

- Om vi tittar på det som jag ser som fullt nåbart med en miljon besökare per år, eller mer. Att det blir en ännu mer internationell resort. Sen skulle jag vilja se att man tar mer tillvara på vårat slott, säger Fransson. Att det kunde bli ännu mer den attraktion som det förtjänar att vara.

Vilka utländska attraktioner skulle du vilja se i stan? Diskutera!

Mer läsning

Annons