Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera dansklubbar tillåter samkönat

Rockrullarna står ensamma bland Örebros dansklubbar i sitt förbud mot samkönade danspar.
– Man öppnar dörren för intoleransen, säger Lina Afvander som arrangerar queerdans på Örebro Pride.

Annons
Fritt fram. Nerikes Dansinstitut välkomnar samkönade danspar, i likhet med de flesta andra av Örebros dansskolor. Rockrullarna är enda undantaget.

Som motvikt mot dansklubben Rockrullarnas policy att inte tillåta samkönade danspar på vissa av sina danskurser anordnas det workshops i queerpolska, queertango och kontaktimprovisation på Örebro Pride i helgen.

– De traditionella danserna är ofta väldigt könsstyrda, herrar förväntas göra vissa saker och damer andra och de förväntas dansa med varandra, säger Lina Afvander, ansvarig för Örebro Prides kulturprogram.

– Vi som människor har större potential om vi inte har dessa förväntningar på oss. Att föra eller följa bestäms ju inte av ens kön, fortsätter hon.

Rockrullarnas policy rör upp känslor.

– Det är absurt att vi ens ska behöva fightas för tjejers rätt att föra, säger Lina Afvander som anser att detta är ett tydligt exempel på att man måste ta ställning.

– Antingen öppnar man dörren för homofoberna eller så öppnar man dörren för alla oss andra, säger hon.

Flera andra dansklubbar i Örebro ställer sig frågande till Rockrullarnas policy.

– Jag tycker inte att de verkar fokusera på dansen, säger Daniel Fogelgren, styrelseledamot och informationsansvarig på Midtown Lindy Hop.

– Vi gör ingen skillnad, vi pratar inte alls om kön utan man anmäler sig som förare och följare.

Och på Knut Säborg dansstudio är alla välkomna.

– Det viktiga för oss är att folk har roligt och trevligt tillsammans, vilken läggning de har lägger inte jag mig i, säger Knut Säborg som inte riktigt tror på rapporterna om Rockrullarnas policy.

– Rockrullarnas förklaring kanske har blivit förvrängd, jag kan inte tro att det är så illa som det låter, säger han.

Dermot Clemenger driver Nerikes Dansinstitut i Örebro tillsammans med Diana Clemenger. Hos dem är alla välkomna men han kan se problematiken som Rockrullarna vilar sitt beslut på.

– Det är en känslig fråga, det kan man inte komma ifrån, säger Dermot Clemenger.

– Själv har jag inga problem med samkönade par men tyvärr så tror jag inte att hela samhället har kommit i kapp än, fortsätter han.

På Nerikes Dansinstitut har man ännu inte ställts inför den här situationen.

– Våra utbildningssystem bygger på att man byter partner och vi kan inte tvinga någon att dansa med en person av samma kön om det gör dem obekväma, säger Dermot Clemenger.

Skulle ni säga nej till ett samkönat danspar om de ville delta på era kurser?

– Nej, skulle situationen uppstå kan det bli så att de samkönade paren inte behöver byta partner, säger Dermot Clemenger.

Bakgrund

I tisdagens tidning skrev Nerikes Allehanda om Dansklubben Rockrullarna i Örebro som på ett styrelsemöte för tre år sedan beslutade att inte tillåta samkönade danspar på nybörjar- och fortsättningskurser.

Beslutet motiverades av Rockrullarnas styrelseordförande, Karl-Erik Wallin: ”Det kanske är så att andra killar på kursen inte vill dansa med killar, eller tjejer med tjejer, och då får vi en problematik som är svår att hantera.”.

Anna Myring intervjuades om sina erfarenheter som en av de som avvisats från Rockrullarnas danskurser efter att hon försökt anmäla sig tillsammans med en person av samma kön.

”Jag har dansat där förut och det är överskott av tjejer, varför kan inte vi får dansa med varandra?” frågade sig Anna Myring.

Mer läsning

Annons