Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickan svårt skadad- förd till Akademiska

(UPPDATERAD 19:50) Den flicka som fick en stor trädgren över sig på förskolan Murgrönan fick föras till Akademiska sjukhuset i Uppsala. USÖ:s röntgen visade på hjärnskador.

Annons

Enligt en kommuniké från USÖ tidigt på måndagseftermiddagen skulle flickan ha ådragit sig lätta skador. Men det visade sig vara allvarligare än så. Personal vid sjukhuset genomförde en röntgen och bilderna visade att flickan hade skador på hjärnan. Vid 16-tiden på måndagen fördes hon till Neurocentrums intensivvårdsavdelning i Uppsala.

Beklagar felaktiga uppgifter

NA fick via ett tips reda på att flickans skador var allvarligare än USÖ uppgett. Först på tisdagskvällen får NA kontakt med en läkare på sjukhuset.

- Sjukhuset får ta på sig att fel information har lämnats, säger läkaren.

Tillståndet för flickan, som är fyra år gammal, beskrivs som stabilt. Hon var vaken och fungerade väl när hon flögs med helikopter till Uppsala i går.

- Tillståndet är inte livshotande, men det är alldeles för tidigt att säga om hon kommer att få några men, säger läkaren.

Skriftliga meddelanden

På förskolan Murgrönan inledde rektor Maud Söljén dagen med att skicka ut skriftliga meddelanden om olyckan till föräldrarna.

- Vi har också haft en specialpedagog på plats under dagen vars arbete till stora delar har handlat om att lyssna in barnens funderingar och att bara finnas till hands. Vi vuxna har stöttat varandra. Arbetet har helt och hållet utgått ifrån den handlingsplan vi har för sådana här händelser.

Hur har övriga barn i gruppen reagerat på olyckan?

- De har varit lite nyfikna. Personalen har fått svara på en hel del frågor från barnen.

Hur kommer ni att gå vidare med detta gentemot kommunen?

- Det har vi redan gjort. Jag har haft kontinuerlig kontakt med kommunens parkavdelning under hela dagen. De har spärrat av området och fällt det aktuella trädet. Arbetet på gården kommer att fortsätta under hela veckan, säger Maud Söljén.

Den tragiska olyckan inträffade vid 13-tiden på måndagen. En stor, murken gren föll ned från ett träd på gården vid förskolan Murgrönan i Rosta och träffade en liten flicka. Flickan förlorade för en stund medvetandet, men vaknade strax före hon fördes med ambulans till USÖ.

Personal från förskolan hade vid flera tillfällen hört av sig till Örebro kommun om det murkna trädet. Senaste gången var i fredags.

Mer läsning

Annons