Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folke åtalas för vaktbråket

(UPPDATERAD 17.03) Nu åtalas Jan Folke för vaktbråket vid Conventum.
Börs-vd:n och ÖSK:s storsponsor misstänks för våld mot tjänsteman. Själv nekar han till brott.
Förundersökningen är på 73 sidor och delar av händelsen har fastnat på en mobilfilm.

Annons
ÖSK:s storsponsor Jan Folke misstänks ha misshandlat en vakt, vars bolag ÖSK sedan slutade att anlita. (Fotnot: Vakten på bilden har inte med händelsen att göra.)

Tillsammans med en anhörig är Jan Folke misstänkt för att ha bråkat med tre vakter utanför Conventum. Enligt åklagare Dag Svärd ska Folke ha slagit en vakt med knytnäven på vänster tinning. Det ska ha skett i samband med att den anhörige omhändertogs av vakterna.

Den anhörige är bland annat misstänkt för att dragit så hårt i slipsen på en vakt att denne fick svårt att andas.

Nekar brottBåde Jan Folke och den anhörige nekar till att ha gjort något brottsligt. Jan Folke säger i polisförhör att det är han själv som har misshandlats.

Åklagarens bevisning består bland annat av förhör med vakterna samt med en anställd på Conventum. Händelsen har delvis spelats in på en mobiltelefon. Och i filmen hörs en kvinna, som är sambo till Jans anhörige, skrika hysteriskt till sin pojkvän att han ska sluta. Hon skriker också ”Ge dig nu för fan”, enligt förundersökningen.

Polis vittnarEn polis kommer att vittna under rättegången. Enligt Dag Svärd ska polisen styrka att Jan Folke och den anhörige var berusade och att vakten som blev slagen hade en rodnad på tinningen. I förundersökningen, som är 73 sidor lång, säger polismannen att Jan Folke var ”påtagligt berusad” och han omhändertogs enligt lagen om berusade, en så kallad LOB.

Bytte vaktbolagJan Folke är vd för börsnoterade Malmbergs i Kumla och storsponsor i ÖSK. Han och den anhörige omhändertogs av vakterna i samband med en julfest den 25 november i fjol. Vakterna tillhörde bolaget Citybevakning, som under många år skötte säkerheten på Behrn arena. Kort efter bråket avbröt ÖSK det mångåriga samarbetet och valde ett annat bolag. Enligt ÖSK-ledningen hade Jan Folke inget med det beslutet att göra

Mer läsning

Annons