Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För skåningen Jennifer är Örebro enda alternativet

Jennifer Hällmyr från Skåne tänker välja barn och fritid på gymnasiet. Men orten är inte valbar. Hon är hörselskadad och Örebro är det enda alternativet.

Annons
Jennifer Hällmyr vill läsa barn och fritid på Risbergska skolan nästa år. Hon har gått i en klass för hörselskadade sedan årskurs fyra.

Besöket i Örebro varar två dagar och avslutas med en lektion i teckenspråk på Risbergska skolan.

Jennifer gillar skolan, och hon har bestämt sig för att det är här hon vill börja gymnasiet nästa år.

– Jag tycker skolan är stor, men det är ändå lätt att hitta. Den är fin. Alla är verkligen sociala och hjälpsamma. Det känns ganska lugnt så, berättar hon.

Jennifer vet vad hon vill syssla med och tänker välja barn och fritid.

– Jag har passat mitt kusinbarn sedan jag var sex år gammal. Jag har alltid älskat barn och att hjälpa folk så. Jag tycker det är kul och kan tänka mig att jobba med det, säger hon.

Till det måste utbildningen passa med hennes handikapp. Hon har hörapparat i båda öronen och beskriver sin hörsel som medelmåttig. Till det har hon problem med synen, och ser bara en rad på tavlan.

– Hörseln är inga problem och sedan tänker jag på vad som kan funka för synen, och då kom jag fram till barn och fritid, säger hon.

I årskurs fyra började hon gå i en skola för hörselskadade.

- Jag klarade inte riktigt av att gå i en hörande skola. Jag missade så mycket. Det var slöseri med tid, säger hon.

Den gången hade hon ändå lite tur för det fanns en skola i Hässleholm, bara 4,5 mil från Skånes Fagerhult. När det gäller gymnasiet är Örebro det enda alternativet för en hörselskadad. En flytt på 40 mil.

– Det är mest synd om mamma och pappa. Hon tycker det ska bli roligt, säger mamma Christina Hällmyr med glimten i ögat.

- Det ska bli kul. Det är en stor möjlighet. Samtidigt är det lite nervöst. Man är bara 16 år och plötsligt ska man flytta hemifrån, och till en storstad, säger Jennifer.

Hon ska vara inneboende hos en familj i Örebro första året, men hon tycker inte att den egna familjen ska flytta hit.

– Nej, jag har sagt att jag vill komma hem där jag bor. Det är hemma och då vill jag komma dit när jag åker hem, säger Jennifer.

Mer läsning

Annons