Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar och rektor togöver när kocken var sjuk

Förskolan Leklustan fick ingen vikarie till sin kock under två dagar. I stället fick föräldrar och rektorn laga maten.

Annons

Det var i onsdags som förskolan Leklustan i Adolfsberg inte fick någon vikarie till sin sjukskrivna kock. Personal och föräldrar gick då själva in för att sköta matlagningen till det 70-tal barn som går på förskolan. När ingen vikarie dök upp på torsdagen fick rektorn själv ställa sig vid spisen.

– Jag var tvungen att lösa det här akut, säger Mari Engman, rektor på Leklustan.

Första dagen som en vikarie saknades var Mari Engman på utbildningsdag och hade därför ingen kännedom om situationen förrän på torsdagsmorgonen.

– Nu ska jag se vad som har hänt och se till så att det inte upprepas. Jag har nåtts av information om att det var utbildningsdag inom kockområdet och därför extra ont om vikarier, säger hon.

Kommer ni att få en vikarie till fredagen?

– Jag har hört av en pedagog att vi ska få det. Men jag hade inte lagat mat i morgon, då hade jag hört av mig till kostchefer och skolkök i området och ordnat mat den vägen.

Enligt Mari Engman rekryteras vikarier till kockar fortfarande genom kommunens Bemanningscentrum och påverkas därför inte av det nya systemet där ett privat företag står för vikarieförmedling av barnskötare till förskolan.

Marie Holm, programchef för Barn och utbildning på Örebro kommun, menar att kommunen nu ska hitta system för att säkerställa att det finns backup när vikarier behövs.

– Det är inte meningen att pedagoger eller föräldrar ska gå in och laga mat, säger Marie Holm.

Mari Engman misstrivdes dock inte som tillfällig kock. Ärtsoppa och ugnspannkaka stod på menyn och barnen verkade nöjda, menar hon.

Mer läsning

Annons