Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar prostesterar mot skolförändringar

Flytta hälften av årskurserna och gör Almbro skola till en F-3-skola redan i höst. Det föreslår politikerna, men föräldrar protesterar och anser att underlaget är för dåligt.

Annons

Tanken är att årskurs 4-6 på Almbro skola flyttas till Almby skola. Orsaken är att skolan tappar elever i framför allt dessa årskullarna och att den går med ett stort underskott.

– Det är en läckande ekonomi och få elever. Då har man tittat på hur man ska kunna få en ekonomi i balans och då är det här förslaget som man har tittat på, säger Anders Hagsten (KD), ordförande i skolnämnd sydost.

Samtidigt skulle man då kunna göra om skolans träpaviljong till en förskola.

– Det finns ingen förskola i Almbro och på det sättet tryggar vi tillväxten för verksamheten, säger Anders Hagsten.

"Dåligt förslag"På tisdagen träffade politiker från skolnämnden föräldrar på ett välbesökt möte för att prata om planerna. Reaktionerna var inte positiva.

– Det är ett dåligt förslag på grund av att man inte kan visa någon substans i det. De hade inte beräknat något på skolskjutsar, trygghet och säkerhet eller miljömål. De hade bara gått på ett vikande elevunderlag och ett underskott i skolan, säger Joakim Holmberg, ordförande i föräldraföreningen på Almbro skola.

Han menar också att frågan varför elevunderlaget har minskat inte besvaras. Joakim Holmberg tror att det i stället finns en potential att utveckla skolan.

– Hela Norra Bro växer så det knakar. Jag tror att det går att göra något vettigt med Almbro skolan, säger han.

Nu ska föräldraföreningen ta fram så mycket fakta de kan. Samtidigt har de blivit lovade att inga beslut ska fattas förrän ekonomin presenterats för dem.

– Så länge man bara går på känsla och skjuter från höften är det helt rökt, då tar man inte ansvar för mina skattepengar och framför allt inte ansvar för mina barn, säger Joakim Holmberg.

Är huvudspåret är fortfarande en flytt? – Ja, sedan var det starka reaktioner och det tar vi till oss förstås och funderar på vad det kan betyda. Om två veckor ska vi ha kommit längre. Vi fortsätter att räkna på de olika kostnaderna och sådant, säger Anders Hagsten.

Mer läsning

Annons