Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarna blir inte äldre

Trenden de senaste åren visar på att vi blir föräldrar allt senare i livet. En trend som inte verkar gälla i länet.

Annons

Ålderskurvan för förstföderskor planar ut. I Örebro län är kvinnorna i genomsnitt 28,4 år och männen 30 när de får sitt första barn.

– Jag tror helt enkelt inte att vi kan vänta längre med att skaffa barn. Medelåldern kommer nog inte att stiga mer, den är redan så pass hög, säger Ann-Zofie Duvander, universitetslektor och forskare på Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Lotta Iggström, som är chefsbarnmorska på förlossningen vid Universitets-

sjukhuset i Örebro, är inte heller förvånad över åldrarna.

– Jag har en känsla av att folk i dag väntar längre med att föda barn. Det är bra att snittåldern inte blivit högre, säger hon.

I länet bor de äldsta förstagångsföderskorna i Örebro och de yngsta i Hällefors. Snittåldern är 28, 5 respektive 26,2 år. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Att förstagångsmödrarna är äldst i Örebro stämmer med att människor i storstäder väntar längst med sitt första barn.

På 70-talet födde kvinnorna sitt första barn när de var i genomsnitt 23,6 år. På 90-talet var de 25,6 år. Medelåldern för en förstföderska har alltså ökat ordentligt. Men ändå ligger medelåldern under riksgenomsnittet. Genomsnittsåldern för att bli mamma i Sverige är i dag 29 år och för att bli pappa 31,4 år.

– Jag tror inte att medel-

åldern för att föda barn kommer att sjunka i framtiden. Det kommer inte att ske några stora förändringar i alla fall, säger Ann-Zofie Duvander och fortsätter:

– För att medelåldern ska sänkas krävs det nästan att utbildningarna blir kortare eller att färre vidareutbildar sig. Det är få som skaffar barn när de fortfarande pluggar då det är svårt att få ihop det ekonomiskt. Föräldraförsäkringen fungerar bara för dem som redan jobbat innan de får barn.

Men riskerna med att skjuta upp sitt barnafödande är många.

– Man kanske inte får det antal barn man önskar. Fertiliteten minskar generellt snabbare efter 35 års ålder, även om det finns individuella skillnader. Risken för missfall och graviditetskomplikationer som till exempel diabetes och hypertoni (högt blodtryck) ökar också med kvinnans ålder, säger Lotta Iggström.

28,4 respektive 30 år, är det en bra snittålder för att föda sitt första barn?

– Ja, det tycker jag. Medicinskt sett så spelar det ingen större roll om kvinnan är 25 eller 28 år när hon får sitt första barn, säger Lotta Iggström.

Sveriges yngsta förstagångsföräldrar bor i Dorotea och Överkalix medan de äldsta finns i Danderyd. För att befolkningen ska kunna ”ersätta sig själv” måste varje kvinna i genomsnitt föda 2,1 barn under sin livstid. I dag föder kvinnorna i Sverige i snitt 1,94 barn.

– Efter den stora babyboomen i början av 90-talet sjönk antalet födslar dramatiskt i och med den svåra ekonomiska krisen. Under krisen steg medelåldern på förstagångsföräldrarna. Under den senaste lågkonjunkturen har det inte varit så, vilket förvånar många. Det kan bero på att inga nedskärningar har gjorts i familjepolitiken. Det är allmänt lättare att ha barn i dagens samhälle än vad det var på 1990-talet, säger Ann-Zofie Duvander.

Mer läsning

Annons