Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förberett för vårfloden

På flera håll i landet befarar man att det kan bli en häftig vårflod till följd av de stora snömängderna. Men på länsstyrelsen i Örebro är man lugn.

Annons

- Vi är så förberedda som man kan vara just nu, säger beredskapsdirektör Tina Johansson.

Redan förra veckan kallade länsstyrelsen till möte med anledning av snösmältningen. Mellan 60 och 70 berörda personer deltog, som kraftverksägare, personal från vattenkraftverket, olika vattenförbund, och personal från kommunen.

- Vi gick igenom hur läget ser ut just nu och för tillfället är det jättebra väder för snösmältningen. Kalla nätter och soliga dagar gör att det smälter i bra takt. Men hur vårfloden kommer att bli hänger mycket på hur vädret utvecklar sig. Får vi det varmt allt för snabbt, eller om det blir väldigt regnigt blir det mycket vatten för naturen att ta hand om, säger Tina Johansson.

Vad händer när vårfloden väl kommen?- Då kommer vi att kalla till ett samverkansmöte med berörda parter. Man går exempelvis igenom läget på vägarna och ser om det finns verksamheter som kan bli hotade.

MSB, myndigheten för beredskap och samhällsskydd, har begärt in veckorapporter från länsstyrelsen om vattenläget i länet. Den rapporten är en sammanställning från fyra avrinningsområden i länet och finns också för allmänheten att läsa på länsstyrelsens hemsida.

Mer läsning

Annons