Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördomar blev fakta när NA ringde runt

Höj vårdnadsbidraget så att det blir en valmöjlighet för alla. Det tycker några av de föräldrar som NA har pratat med om vårdnadsbidraget.

Annons

Förra året fick 351 familjer i Örebro vårdnadsbidrag. Nio av tio som får vårdnadsbidrag är kvinnor. Hälften har invandrarbakgrund. Det visar en rapport från Örebro kommun.

När NA ringer runt till några av familjerna infrias fördomarna. Det vill säga: Antingen har mannen i familjen en hyfsad inkomst så att man har råd att vara hemma. Eller så blir vårdnadsbidraget ett alternativ till socialbidrag.

Så här säger Kassem som bor i Vivalla:– Jag har lön, men inte min fru. Vi vill inte gå till socialen och vårdnadsbidraget är en hjälp som vi är tacksamma för. Man blir arg av att ha dålig ekonomi. Vårdnadsbidraget hjälper min familj att må lite bättre.

Och så här säger Anna-Lena Hydén som bor i Glanshammar:– Både min man och jag har jobb, men jag har valt att vara hemma de tre första åren med mitt barn. Jag ser det inte som en kvinnofälla utan som ett privilegium. Att nästan bara kvinnor har vårdnadsbidrag har nog med pengar att göra. Vi förlorar mer om min man är hemma.

För att det ska bli en valmöjlighet för alla måste man höja summan, anser hon.

– 3 000 kronor, det är en löjlig summa.

Shadan Saeed Hama ser även nackdelar med vårdnadsbidraget:

– För mig har det inte varit bra att vara hemma i tre år. Min dotter glömmer bort svenskan och jag får inte heller träning i svenska. För andra kanske det är bra, men inte för mig.

Vårdnadsbidrag

Om du bor i Örebro kommun kan du få vårdnadsbidrag för barn mellan 15 och 35 månader. Du får då 3 000 kronor skattefritt. Men får då inte utnyttja förskola eller familjedaghem. Du eller din sambo/partner får inte heller ta ut föräldrapenning, arbetslöshetsersättning, aktivitetsstöd, sjukpenning, ålderspension eller liknande bidrag.

Däremot får du studera eller arbeta samtidigt som du har vårdnadsbidrag.

Mer läsning

Annons