Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta tidningschef åtalad för hot mot polis

Idag hölls huvudförhandling vid Örebro Tingsrätt med Pontus Gustafsson, före detta tillförordnad vd på Aftonbladet. Han anklagas för att ha hotat en polis till livet efter en stökig utekväll förra året.

Annons

-Om du klipper så dödar jag dig.

Ungefär så ska Pontus Gustafsson, före detta tillförordnad vd på Aftonbladet, ha uttryckt sig till en polisman i samband med att han skulle in i en fyllecell.

Enligt åklagaren borde Pontus Gustafsson avtjäna tid i fängelse för att han ha hotat en polisman till livet. Men han försvar menar däremot att hela åtalet borde ogillas.

Det var i slutet av januari förra året som Pontus Gustafsson, då Aftonbladets tillförordnade vd, blev omhändertagen av polis efter en stökig kväll på en nattklubb i Örebro. Väl på polishuset skulle han föras till en fyllecell för att sova av sig sin berusning. I samband med den obligatoriska avvisteringen uppstod det dock problem mellan Gustafsson och en av de två polismännen som fört in honom till polishuset. Det ska ha handlat om att Gustafsson varken ville eller kunde få av sig sina flätade armband.

Enligt polismannen ska Gustafsson till sist ha sträck fram sin arm mot polismannen, tittat ner och i låg ton hotat honom till livet. ”Om du klipper av dem så dödar jag dig”, ska Gustafsson i låg ton ha sagt menar polismannen. Han ifrågasatte hotet, men säger att han ”tog det som fyllesnack” och saken försvann ur världen. Men Gustafssons uttalande noterades i det PM om upprättades om ärendet och annan poliskollega gjorde då en anmälan om hot mot tjänsteman.

Pontus Gustafsson berättar själv inför rätten att han var kraftigt berusad den aktuella kvällen. Han säger sig ha samma bild som polismannen i det mesta om kvällen, men säger sig ha en oklar minnesbild av ordväxlingen.

- Jag ifrågasatte varför jag skulle ta av mig min förlovningsring och armbanden. När jag vaknade morgonen efter hade jag en minnesbild av diskussionen. Men det var först när förundersökningsledaren berättade vad polismannen påstått att jag sagt, som jag mindes det. Jag har kanske har sagt det, men inte riktat orden mot någon eller menat allvar, berättar Pontus Gustafsson själv i rätten.

- Jag sticker fram handen, sänker huvudet och säger ”klipper du av de här ska jag döda dig”. Det var en känsla av total förnedring. Jag var ledsen för vad som hände mig och vad som skulle tas ifrån mig. Det var inte ett riktat hot, jag var förtvivlad, förklarar Gustafsson.

Åklagaren menade att brottet inte ska ses som ringa och att normalt straffvärde för hot om livet mot tjänsteman är fängelse. Men åklagaren såg omständigheter i fallet som gör att straffet skulle kunna stanna vid villkorlig dom och samhällstjänst.

Försvaret menar dock att målet helt borde ogillas. Dels eftersom polismannen inte säger sig ha upplevt någon rädsla, dels eftersom Gustafsson inte fokuserar på någon med sina ord.

I mitten av mars faller dom i målet.

Mer läsning

Annons