Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningskonflikter skadar förtroendet

I Vivalla finns tre föreningar som sysslar med fotboll. Men när kommunen nu drar igång en stor fotbollssatsning i området så vänder man sig inte till föreningarna utan låter fritidsgården få ansvaret. Besvikelsen i föreningarna är stor.

Annons

– Om politikerna vill jobba för integrationen, varför vänder de sig då inte till föreningar med förankring i området, frågar sig Martin Mestanza, ordförande i Simon Viva sportklubb.

– Före valet var politikerna eniga om att göra något för att stötta de ideella krafterna i Vivalla, som en väg att bryta utanförskapet, skapa arbetstillfällen inom föreningslivet och förbättra integrationen. Nu låter det helt annorlunda.

Han får instämmanden av Kent Persson, M.

– Majoritetens linje är obegriplig. Det finns redan tre föreningar som håller på med fotboll i Vivalla. Det är bättre att satsa på dem än att låta kommunen sköta det här.

– Sitt ner och diskutera med föreningarna, uppmanar Kent Persson. Stärk de ideella krafterna i Vivalla, det är dem vi behöver.

Det förslag som nu ska upp i kultur- och medborgarnämnden innebär att kommunens fritidsgård Vivallagården, får ansvar för projektet. 800 000 kronor/år avsätts för ledare. Projektet ska drivas med uthållighet under år framåt.

– Meningen är inte att konkurrera med befintliga fotbollsföreningar. Men behovet är mycket större än de klarar av, säger kulturnämndens ordförande Behcet Barsom, KD.

Han hoppas att framgången med basketprojektet för tjejer ska kunna upprepas på fotbollens område.

– Basketprojektet är en förebild. Vi hoppas kunna samverka med befintliga föreningar men vi behöver en neutral part för den här satsningen för att alla ska känna sig välkomna.

Det finns ofta en konflikt mellan föreningar i Vivalla, anser Behcet Barsom.

– Om vi valde att driva projektet via en av föreningarna skulle de andra reagera. Det var vad som hände när vi försökte ge föreningar ansvaret för bokning av lokaler i Vivalla. De accepterade inte varandra och vi fick lägga bokningen på Folkhögskolan som en neutral part.

Martin Mestanza tycker att Barsom ger en felaktig bild av föreningslivet i Vivalla.

– Vi tre fotbollsföreningar skulle utan problem kunna sammarbeta eller till och med gå ihop för att ta ansvar för den här satsningen. Politikerna misstror oss utan att ens ge oss en chans.

– Bechet Barsom ska verka för integration. Det är något som inte stämmer här.

– Tror han att det är lätt att integrera människor som kommer från vitt skilda bakgrunder, primitiva kulturer i Kurdistan, krigsområden i Somalia och Mellanöstern? Nej, det är inte lätt, men man måste försöka. Och där kunde föreningslivet göra en insats om vi bara fick förtroendet.

Mer läsning

Annons