Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förenklar örebroarnas vardag med ny app

Det finns mängder av öppen men viktig och användbar datainformation hos olika myndigheter. Men det är inte många som vet hur man ska komma åt den. Det är någonting man vill ändra på i Örebro.

Annons

För tredje året i rad anordnades det, som en del av Global Entrepreneurship Week, ett så kallat Hackathon vid universitetet i Örebro. Där samlades under torsdagen många studenter för att bland annat försöka samla in delar av all den informationen och göra den tillgänglig för allmänheten genom så kallade appar.

– Det är något av en demokratifråga att offentlig information som finns i olika databaser kan användas av vanliga människor. Det menade Charlotta Nordenberg, innovationsrådgivare på universitetet.

Men de appar som utvecklas behöver inte innehålla torr och tråkig information, utan kan vara till nytta i vardagen för vanliga människor.

– Ta bara Tågtavlan som ett exempel. Den appen visar alla ankommande och avgående tåg vid varje station och vid vilket spår tåget avgår ifrån. Det är exakt samma information som du kan läsa på informationstavlorna på stationerna men i stället har du den i telefon.

En som trots sin unga ålder är en riktig ”appexpert” är 17-årige Jonathan Ortheden som till vardags pluggar på Tullängskolan. Han har gjort flera appar men i dagarna släpper han sin senaste – Örebro Explorer.

– Jag såg att det fanns ett behov av att kunna hitta olika saker i Örebro. Och i min app kan man hitta det mesta från offentliga toaletter till bad och seniorboenden, säger han med ett skratt. Och så får man också en vägbeskrivning av hur man tar sig dit man vill.

Jonathan Ortheden har redan blivit upptäckt av dataföretaget Apple och i somras fick han ett stipendium av Apple för att besöka dem i San Francisco.

– Det var kul, vi var omkring 200 ungdomar från hela världen. Mest kineser och japaner men vi var tre från Sverige.

Dagen inleddes med ett föredrag av Joakim Jardenberg, internetchef i Helsingborg där man arbetat hårt under flera år för att just ta fram öppen information från olika kommunala databaser och göra den tillgänglig för allmänheten.

– Det finns så mycket information lagrat lite här och där. Problemet är att många förvaltningar jobbar lite på fel sätt, tror att deras förvaltning är som ett eget företag. Det behövs mer samverkan över gränserna när det gäller det här. Och det börjar vi nu nå fram till i Helsingborg.

– Jag skulle vilja se en skolmats-app där man inte bara kan se vad som serveras i skolorna utan också vad maten innehåller, det skulle vara bra för allergiker. Den informationen finns men är inte lättillgänglig för allmänheten.

Mer läsning

Annons