Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare kritisk mot halverad ersättning

Kommunen halverar ersättningen till privat barnomsorg på obekväm tid. ”De kapar hela verksamheten för oss”, säger Leila Parsa, ägare av Nanny Belle.

Annons

I veckan beslutade programnämnd barn och utbildning om nya ersättningsnivåer för pedagogisk omsorg och omsorg på obekväm tid. I det nya förslaget halveras ersättningen till omsorg på kvällar och helger. Kenneth Nilsson (S), kommunalråd, är nöjd med beslutet.

– Det är en bred politisk enhet om det här synsättet. Fördelningsmodellen har varit för generös.

Men det tycker inte Leila Parsa, ägare av Nanny Belle, som erbjuder barnpassning i privat regi. Hon menar att den sänkta ersättningen kapar hennes verksamhet och att hon kommer att få varsla personal.

– Det här är ett finare sätt att säga, vi vill inte ha privat omsorg.

Nanny Belle har 130 kunder som får omsorg på kvällar och helger. 85 procent av kunderna är, enligt Leila Parsa, ensamstående kvinnor som arbetar inom hemtjänsten, många med invandrarbakgrund.

– Vi engagerar oss i samhället. De här kvinnorna har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Nu kan de gå till jobbet och känna sig trygga. De betalar skatt och de har rätt till barnomsorg.

Men Kenneth Nilsson tycker att det är fel att ersättningen till pedagogisk omsorg hittills har varit högre än till förskoleverksamhet i kommunal eller privat regi.

– Förskolan har högre pedagogiska krav. Verksamhet med högre kvalitetskrav ska inte kosta mindre.

Han är beredd att ordna fler platser på Nattis, en kommunal förskola på kvällar och nätter, om Nanny Belles inte längre har råd att erbjuda sina kunder omsorg alla timmar de behöver.

Leila Parsa tycker inte att Nattis kan ersätta den omsorg i hemmet på kvällar som de erbjuder sina kunder.

– Mina kunder vill inte ha Nattis. Det är bara förvaring.

Mer läsning

Annons