Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfallet hus får ett nytt liv

 Inom ett par månader börjar renoveringen av det gamla jugendhuset vid Fredsgatan 40, alldeles i närheten av USÖ.

Annons
Fasad mot Fredsgatan. Nu ska det gamla jugendhuset vid USÖ renoveras. Huset återskapas som det såg ut 1905, vilket denna bild visar.

Det drygt 100 år gamla huset har stått och förfallit i flera år, men nu tar ägaren Örebro läns landsting itu med saken.

– Vi har fått ett åläggande från kommunen, och det har vi tagit till oss, säger Mattias Persson, som är projektledare för renoveringen.

Det är långt i från ett enkelt byggprojekt som nu tar fart. Huset grund är förstörd, och byggnaden har satt sig.

– Vi ska gräva i grunden och komplettera med pålar så vi får stopp på sättningarna, så huset står still, säger Mattias Persson.

Huset får sedan ny puts, det ska göras plåtarbeten, fönster målas, och exteriören blir som den var 1905 efter den första ombyggnaden. Även trädgården ska åtgärdas, dåliga träd tas ned, plattgångar renoveras, liksom staket.

– Vi tar ett helheltsgrepp på huset, säger Mattias Persson.

Framtiden

Ännu är det inte bestämt vad som ska göras invändigt i huset. Ej heller vad huset ska användas till, efter att det står klart vid årets slut.

– Vi har ett antal idéer, säger Mattias Persson.

Landstinget hade inget alternativ till renoveringen. Rivning var utesluten eftersom huset finns med i bevarandeprogrammet som kulturhistoriskt intressant. Renoveringen beräknas kosta omkring tio miljoner kronor, men då är inte det invändiga arbetet medräknat.

Nytt liv. NA:s läsare uppmärksammade för flera år sedan förfall som det fina huset på Fredsgatan 40 befann sig i. En örebroare anmälde landstinget för vanvård av huset, men nu ska det bli ordning på torpet. Huset ska rustas.

Mer läsning

Annons