Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhöjd skyddsnivå mot fågelinfluensan

I dag höjer Jordbruksverket skyddsnivån i Sverige mot fågelinfluensa. Fjäderfän ska hållas inomhus, då smittkällan ännu är okänd.

Annons

Det är efter helgens nyupptäckta fall av fågelinfluensan H5N8 i Holland respektive Storbritannien som Jordbruksverket nu höjer skyddsnivån i Sverige.

- Det är en ren försiktighetsåtgärd eftersom skyddskällan ännu är okänd och då kan vi inte utesluta att sjukdomen kommer från vilda fåglar, säger Katharina Gielen som är ställföreträdande avdelningschef för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket.

Den förhöjda skyddsnivån innebär rent praktiskt att fjäderfäproducenter i landet ska hålla sina fåglar inomhus tills vidare. I de fall det inte går, till exempel vid uppfödning av vilda fåglar som fasaner, ska foder och vatten vara skyddat och inhägnaderna ha nät över sig – något som redan finns i dag.

- Fågelinfluensan är en farlig sjukdom som vi inte vill ha in i vår fågelhållning, säger Katharina Gielen.

Hon påpekar samtidigt att det i dag är en minimal risk att människor smittas av H5N8 – något som bekräftas av Hans Fredlund, smittskyddsläkare på USÖ.

- För oss vanliga människor är det inget bekymmer, och vi håller koll på det för att se vad som händer, säger han.

I Örebro län finns ett antal fjäderfäbesättningar, främst för äggproduktion. Till dem kan Länsstyrelsen enkelt nå ut med information. Det svåra blir att nå alla med en så kallad hobbybesättning, då även de fåglarna omfattas av det förhöjda riskskyddet.

-Har man 350 fågelplatser eller fler måste man registrera sig, men har man färre än så krävs inte det och då kan vi inte garantera att vi når ut till dem med informationen, säger länsveterinär Elina Åsbjer på Länsstyrelsen i Örebro.

Mer läsning

Annons