Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan drog undan mattan

Flera misstag från Försäkringskassan fick ödesdigra konsekvenser för Bosse Ekman.Till slut kom han på fötter och började se framåt – då gjorde Försäkringskassan fel igen.

Annons

Bosse Ekman var med i NA den 16 november 2011 och berättade om sitt liv. Han fick diagnosen utmattningsdepression för flera år sedan, blev sjukskriven och fick skulder. När han var på väg tillbaka drog Försäkringskassan in hans sjukersättning med kort varsel.

Bosse blev utan ersättning, levde på existensminimum och någon skuldsanering kunde inte beviljas på grund av Försäkringskassans beslut. Efter flera turer fick Bosse sedan rätt mot Försäkringskassan. Förvaltningsdomstolen upphävde beslutet och JO kritiserade skarpt Försäkringskassan. Men någon ersättning eller skadestånd fick han aldrig.

För Bosse började en ny för kamp att ta sig tillbaka. Efter att han hade varit med i NA och berättat sin historia kallade Försäkringskassan honom till ett möte.

– Plötsligt ville alla chefer träffa mig, berättar han och ler lite snett. Men trots att de fått kritik av JO sa de bara att de inte gjort något fel. ”Man kan se det på lite olika sätt” fick jag höra. Då lämnade jag rummet och gick.

Bosse insåg att han inte skulle få någon ursäkt utan bestämde sig för att i stället gå vidare. Men då gjorde Försäkringskassan ännu ett misstag.

– När Försäkringskassan skulle betala tillbaka de pengar de en gång dragit fel så drog de skatt på pengarna två gånger. Det här är inga pengar jag ser utan de hamnar hos Kronofogden. Men i och med att jag nu fick en felaktig restskatt på 270 000 kronor, fick jag en ny skuld och än en gång fick jag vänta med min skuldsaneringsansökan.

Bosse ringde upp Försäkringskassan, trodde att de snabbt skulle rätta till felet.

– Jag tänkte att de måste inse att de dragit skatt två gånger, men jag fick bara höra från handläggaren att fallet var avslutat.

Bosse ringde och ringde men gav till slut upp. I stället vände han sig till Skattemyndigheten, fick deklarationen omprövad och rätt mot Försäkringskassan. Men det tog ett år. Än en gång fick Bosse leva på existensminimum. Hans skuldsanering har på grund av Försäkringskassans två missar fått skjutas upp i mer än fem år.

– Jag har verkligen velat komma tillbaka, kunna köpa presenter till barn och barnbarn. Kanske handla något nytt till mig själv.

Vad händer nu?– Jag väntar på att man ska ta beslut om min nya skuldsaneringsansökan på Kronofogden. Jag har också sökt skadestånd hos JK. Alla förseningar i min skuldsanering beror på Försäkringskassans misstag.

Skulle du vilja ha en ursäkt från Försäkringskassan?Bosse ler lite, vet inte om det skulle hjälpa. Efter att ha bollats mellan 40 olika handläggare och till slut fått söka andra vägar, som domstolen och Skattemyndigheten, känner han sig en smula uppgiven.

– Frågan är om det är någon mening, de kommer ändå inte att mena det. Men jag tycker Försäkringskassan ska fundera på hur de ska kompensera folk, inte bara mig utan också andra som drabbas. Vilket ansvar tar Försäkringskassan egentligen för sina misstag?

Mer läsning

Annons