Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassanlurades på 270 000

Mannen fick regelbundet pengar från försäkringskassan, till slut var summan uppe i 270 000 kronor.

Annons

Nu har Örebro tings-rätt dömt honom för grovtbedrägeri. Han döms till villkorlig dom och sammanlagt 14 400 kronor i böter. Den dömde 49-åringen säger att han ringde kassan och talade om att han börjat jobba, men att pengarna fortsatte komma. Han hade lön och sjukersättning samtidigt.

Tjänstemännen på försäkringskassan säger att det inte finns någon notering om att mannen ringt och friskskrivit sig, ingen annan dokumentation heller. Tingsrätten tycker inte det 49-åringen sagt är trovärdigt. Mannen berättade vid rättegången att han hade varit långvarigt sjukskriven för ryggbesvär. Men så började han må bättre och fick ett arbete. Han säger att han då ringde handläggaren på försäkringskassan och informerade om att han inte skulle vara sjukskriven längre, men att pengarna ändå fortsatte komma.

När han två år senare flyttade ska han enligt sin egen berättelse ringt försäkringskassan på nytt och talat om att han var i arbete. Han säger att han fick till svar att han redan var friskanmäld. De båda tjänstemännen på kassan vittnade vid rättegången och delade inte den åtalades uppfattning om vad som hänt. Förutom den villkorliga domen och böterna återbetalar han 2 000 kronor i månaden till försäkringskassan.

Mer läsning

Annons