Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försenad buss kan haräddat två länsbors liv

Bussen som länsborna Jenny Embrant och Emmelie Lagermyr befann sig på blev en kvart försenad på resan till vandrarhemmet i Christchurch. Det kan ha räddat deras liv.

Annons

Långfärdsbussen hade tagit Jenny Embrant, 22, från Örebro och Emmelie Lagermyr, 22, från Nora från den lilla staden Lake Tekapo till Nya Zeelands andrastad Christchurch. Där skulle de övernatta ett par nätter för att sedan ta flyget till Sydney, Australien. Men planerna omkullkastades.

Bilarna skakade

- Vi satt på bussen och hade ännu inte kommit fram till vårt hostel när det första skalvet kom. Bussen stannade och man såg bilar omkring sig som skakade samtidigt som marken fick stora sprickor. Busschauffören körde då ut ur centrum, säger Jenny Embrant.

Då kom ytterligare ett skalv. Och sedan ännu ett – som visade sig vara det kraftigaste.

- Hela bussen skakade. Vi tvingades verkligen att hålla i oss och blev riktigt rädda. Det går inte att beskriva hur overkligt och konstigt det känns när hela marken skakar – det är sjuka krafter.

Taket hade rasat in

Efter det tredje skalvet fick tjejerna information från en kompis om att taket till vandrarhemmet de skulle ha övernattat på hade rasat in. Katedralen i centrum, som de nyligen hade passerat, låg också i ruiner liksom många andra byggnader.

- Vi är så himla glada att vi stannade och plockade upp extra passagerare längs vägen så att vi blev försenade. Vem vet vad som hade hänt annars? undrar Jenny Embrant.

Efter skalven hämtades Jenny och Emmelie av en gammal arbetskamrat som bor strax utanför Christchurch. Där kommer de att bo till i morgon torsdag, då flyget mot Australien avgår.

- Flygplatsen var stängd en tid, men nu har den enligt uppgift öppnats igen så vi räknar med att komma iväg som planerat, säger Jenny Embrant.

Mer läsning

Annons