Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare välkomnar politik på internet

Lars Ilshammar, med bred erfarenhet av bloggar och andra forum på nätet, tycker inte att internet förråat den politiska tonen.

Annons
Lars Ilshammar.

– En rå ton kunde det vara i politiska debatter redan för hundra år sedan. Däremot tror jag att dagens snabbhet fått viss effekt?

På vilket sätt?

– Det är enkelt att snabbt få ut ett blogginlägg eller annan nätkommunikation. En ångerknapp eller väntknapp skulle ibland behövas. Men totalt sett tror jag inte att nya sättet att kommunicera inneburit en råare ton.

Flerårig bakgrund

Lars Ilshammar, som uttalar sig generellt och inte om Örebropolitikers bloggar, har flerårig bakgrund inom journalistik, media och it. Han har skrivit böcker med knytning till it och står bakom en avhandling om samhällets digitalisering ur politiskt och teknikhistoriskt perspektiv.

Hur tror du kommunikationen på nätet uppfattas vid forskning i framtiden?

– Jag är övertygad om att slutsatsen blir positiv, inte att den förråade vår tillvaro. Internet är fantastiskt även om det finns de som fortfarande känner rädsla och skepsis.

Är det inte lätt att i ilska skriva något man sedan ångrar men som redan hunnit läsas av många?

– Det finns ju möjlighet att bete sig på samma sätt i en fullmäktigesal eller i ett annat sammanhang där många hör, eller öga mot öga med en annan människa. Det är också sådant som sedan går att ångra. Tillvaron i dag är inte den samma som när folk tidigare satte sig i lugn och ro och skrev ett tal eller en insändare.

Du menar att då fanns möjligheter att hejda sig?

– Ja eller rent av avstå. Men saker i vredesmod uttrycks ju också i andra sammanhang än på nätet. Att som nu nå ut snabbt är också en del av det politiska livet, en bra väg att nå ut till många.

Lars Ilshammar säger att han inte ser något negativt i nya sätten att kommunicera.

– Tvärtom har det inneburit mycket positivt. Sedan hindrar det ju inte att man kan försöka hålla en hyfsad ton. Det gäller i alla sammanhang.

Mer läsning

Annons