Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskarlarm: Multiresistenta bakterier i Hjälmaren

Multiresistenta tarmbakterier har upptäckts i Hemfjärden i Hjälmaren.
– Det är ovanligt att multiresistenta bakterier hittas i en svensk insjö, säger Jana Jass, docent i mikrobiologi vid Örebro universitet.

Annons

Upptäckten gjordes i samband med ett annat forskningsprojekt som hon arbetar med.

– Vi blev mycket förvånade. Det är en riktig varningssignal att vi har fått multiresistenta bakterier i en av våra sjöar, säger Jana Jass.

– Att hitta multiresistenta tarmbakterier i väldigt förorenade vatten som i Indien – det är inte ovanligt. Där vet vi att de finns.

– Men att hitta dem i Hemfjärden – det är en helt annan sak. Här förväntar vi oss inte att de ska finnas, fortsätter hon.

– Det är bekymmersamt att de finns i en så ren miljö som vi har i Sverige, säger Per-Erik Olsson, professor i biologi vid Örebro universitet, som deltar i projektet.

Hur oroande är upptäckten i Hemfjärden?

– Det är en allvarlig nyhet lokalt, och det är lika allvarligt som nyhet i världen att de finns i en svensk insjö, säger Jana Jass.

I vattenprover från två platser i Hemfjärden, det ena utanför Naturens hus och det andra ungefär mitt i Hemfjärden, påträffades bakterierna. De upptäcktes i provtagningar i ett annat projekt. Där undersöktes orsakerna till inflammationer orsakade av vatten. Provtagningar gjordes i flera sjöar.

– Vi påträffade inget liknande i andra sjöar, som i Karlskogaområdet och Boråsområdet. Men i Hemfjärden fanns de, berättar Jana Jass, som nu leder forskningen om de multiresistenta bakterierna.

Prover har tagits även i Mellanfjärden och Storhjälmaren, men där har inte multiresistenta tarmbakterier hittats.

– I Svartån vid Karlslund, nära Tekniska kvarnen, hittade vi några. Men inte i samma omfattning som i Hemfjärden, säger Jana Jass.

Två olika bakterier

Det handlar om de två tarmbakterierna är e.coli (Escherichia coli) och enterokocker, båda är vanliga utan att vara resistenta.

– Det är inte heller helt ovanligt att de förekommer som singelresistenta, alltså resistenta mot ett antibiotika, säger Jana Jass.

– Men när de är multiresistenta, resistenta mot flera antibiotika, då kan man bli orolig, fortsätter hon.

De två tarmbakterierna

Enterokocker (Enterococcus) är ett släkte bakterier som normalt förekommer i tarmkanalen hos människa och många djur. Den kan ge upphov till urinvägsinfektion, livshotande bakteriell blodförgiftning och hjärtklaffsinflammation hos människa.

Enterokocker är en av de vanligaste orsakerna till svår infektion som förvärvas under sjukhusvård. Enterokocker är naturligt resistenta mot vissa antibiotika. Resistens mot ytterligare antibiotika har blivit vanligt under senare år.

E. coli (Escherichia) är ett släkte bakterier med tusentals stammar. Den förekommer rikligt i tarmen hos så gott som alla varmblodiga djurarter, inklusive människa. Orsakar normalt inte sjukdom. Men ett flertal olika stammar bildar gifter och ger diarréer som liknar kolera eller dysenteri. Om bakterien får växa i kroppen kan den vara orsaken till flertalet urinvägsinfektioner, livshotande bukhinneinflammation eller blodförgiftning.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons