Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskola stängs efter akut larm 

Förskolan Bollen stängs akut. Inom en månad måste all verksamhet ha flyttat. Anledningen är en fuktskada i köket.– Vi misstänker att det är mögel, säger Göran Lunander, vd på Futurum.

Annons
Förskolan Bollen.

Förskolan Bollen har haft problem med fuktskador i flera år. På förskolan har det funnits en oro för mögel men några bevis på att det är så har man inte haft.

– Många har pratat om att man känner en mögellukt när man kommer in här, berättar Maria

Becker som är förskollärare och utvecklingsledare på Bollen.

– Vi har ju haft en del läckage genom åren med de här platta taken och haft vattenpölar inne. Och det har spekulerats i att det luktar, men det här har inte tagits tag i ordentligt.

I juni gjorde fastighetsbolaget Futurum en undersökning av alla förskolor i Brickebacken.

Det visade sig att Bollen var i sämst skick.

– Den var i så dåligt skick att man beslöt om omedelbar evakuering. Det är fukt- och vattenskador som gör att man inte kan bedriva verksamhet där, berättar förskolechef Håkan Sandberg.

Nu ska de 90 barnen flyttas till förskolan Gunghästen i samma område. Gunghästen står tom sedan en tid eftersom man inte haft tillräckligt med barn för att fylla upp alla förskolor i Brickebacken. Men Gunghästen måste renoveras innan man kan flytta in.

– Gunghästen ska vara klar om en månad och Bollen flyttar över så fort det går, säger Håkan Sandberg.

Föräldrarna fick besked om flytten i måndags och det finns en oro att barnen och personalen har vistats i mögel.

– Företaget Polygon har gjort undersökningen och de är proffs på fuktskador men jag har inte fått se deras rapport än så jag vet inte vad den säger om utrymmena, påpekar Håkan Sandberg.

Inte heller på Futurum kan man ge några helt klara besked men troligen är förskolan drabbad av mögel.

– Vi misstänker det, det är en stark doft där inne. Det här är en försiktighetsåtgärd som vi gör. Det är bättre att vara säker, än osäker, säger Göran Lunander på Futurum.

Men hur länge förskolan ska ha haft mögelproblem vet man inte. I värsta fall kan barnen och personalen ha vistats i mögliga lokaler i flera år.

Nu renoveras Gunghästen, det läggs nya golv och nya innertak. När det arbetet är klart flyttar förskolan Bollen in. Vad som händer med Bollens gamla lokaler är osäkert.

– Bollen ligger i en sluttning och har drabbats av vattenskador under årens lopp. Vi ser helst att man inte renoverar den utan bygger nytt, på en annan tomt i stället, säger förskolechef Håkan Sandberg.

Mer läsning

Annons