Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskollärarna i Örebro gör uppror

Nu finns Förskoleupproret också på Facebook. En av initiativtagarna är förskolläraren Anki Jansson som var med på Conventums scen förra måndagen.

Annons

1. Varför har ni startat ett Facebookuppror?

– När vi gick av scenen på Conventum var det många kolleger som undrade hur vi skulle gå vidare, att vi måste göra något mer. Facebook var ett förslag. Jag och Malin (Hörlin) ville fundera en stund, sen startade vi gruppen sent i torsdags kväll. När jag tittade förut var vi redan över 600 personer.

2 Vad hoppas ni uppnå?

– Det här är en start, sen får vi se.

3 Vilka riktar ni er till?

– Pedagoger som jobbar inom förskolan och som vill diskutera arbetsmiljön och jämföra. Vi har fått reaktioner från både Umeå, Malmö och Linköping. Det här kan vara en fråga som kanske måste hanteras på lite högre nivå än kommunen.

4 Ni har också haft ett möte med Thomas Esbjörnsson (S) i dag (läs tisdag). Hur kändes det?

– Det var ett bra möte. Vi gav exempel på hur det kan se ut och han berättade lite om budgeten, som de redan tagit. Men jag tyckte att vi fick fram det vi ville.

5 Tror du att det går att göra något åt förskolans arbetsmiljö i Örebro utan mer pengar?

– Nej. Vi på förskolorna kan alltid ta tips från varandra om hur vi kan omstrukturera, men nu tror jag att det behövs mer resurser. Bästa scenariot skulle vara att minska barngrupperna, inte bara trycka in mer personal.

Carina Tenor

Anki Jansson.

Bakgrund

I samband med en utvecklingsdag för personal i förskolan i Conventum förra måndagen passade de två förskollärarna Anki Jansson och Malin Hörlin på att gå upp på scenen och protestera mot sin dåliga arbetsmiljö.

Ansvariga kommunalrådet Thomas Esbjörnsson (S) beskrev efteråt aktionen som respektlös, något han senare bett om ursäkt för.

En arbetsmiljöenkät från i våras framgår bland annat att var tionde förskolepersonal har samtliga undersökta stressymptom.

Mer läsning

Annons