Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskrevs narkotikaklassade läkemedel – hittades död

En patient som hittades död hemma i sin lägenhet hade dagen innan fått tunga narkotikaklassade preparat utskrivna på vårdcentralen.

Annons

Det var den 20 september 2013 som en jourläkare kallades till en lägenhet för att konstatera ett dödsfall. Den avlidne, som tros ha dött redan tre dagar tidigare av en överdos, var patient vid en vårdcentral i Örebro.

Patienten var nyinflyttad i Örebro och besökte vårdcentralen för första gången 16 september 2013. Med sig hade patienten läkemedelsförteckning på mediciner denne fått utskrivna tidigare. Bland dessa fanns medicin för magåkommor, smärtstillande preparat i form av piller och plåster men även ångestdämpande och tabletter för sömnsvårigheter. Läkaren uppger sig ha litat på patienten, som uppgav sig studera till läkare och hade god kunskap om sjukdomar. Därför skrev läkaren, efter genomförd undersökning, ut narkotikaklassade preparat.

Bara dagar senare hittades patienten död hemma i sin lägenhet. Dödsfallet beskrivs i det rättsmedicinska utlåtandet som ”sannolikt en olyckshändelse på grund av en oförutsedd reaktion vid missbruk av narkotika”. Efter att verksamheten gjorde en lex Sara anmälan har det visat sig att läkaren inte visste om patientens tidigare missbrukarproblematik. Det har även konstaterats att läkaren inte följt rekommendationer när det gäller förskrivning av narkotikaklassade läkemedel.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, föreslår att vårdcentralen upprättar en policy om att iaktta stor försiktighet vid förskrivning av narkotikaklassade läkemedel och att ämnet regelbundet tas upp i läkargruppen och med hyrläkare. De föreslår även att läkare konsulterar medicinskt ansvarig läkare när okända patienter önskar förskrivning av narkotikaklassade läkemedel. IVO kräver att vårdcentralen redovisar vidtagna åtgärder senast den 28 november 2014.

Mer läsning

Annons