Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarstoppmöte i Örebro

Örebro är platsen för ett internationellt toppmöte 15-16 november. Då samlas försvarsministrar och representanter för 13 länder för att diskutera gemensamma säkerhetsfrågor och ökat samarbete på försvarsområdet.

Annons
Lettlands försvarsminister Artis Pabriks, Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors, Norges försvarsminister Grete Faremo, USA:s assistant secretary of defence Alexander Wershbow, Estlands försvarsminister Mart Laar, Storbritanniens försvarsminister Philip Hammond och Finlands försvarsminister Stefan Wallin är några av deltagarna på toppmötet i Örebro.BILDER: SCANPIX

Sverige är i dag ordförande i det nordiska försvarssamarbetet Nordefco och därför värd för tre möten under två dagar på Örebro slott.

Det handlar om ett nordiskt försvarsministermöte, ett nordiskt-baltiskt möte och ett möte med Northern Group där de flesta länderna i norra Europa med Östersjö-eller Nordsjö-och Atlantkust ingår. USA deltar inom ramen för det nordiskt-baltiska samarbetet.

– Roligt att Örebro kan stå som värd för det största försvarsministermöte som Sverige haft på mycket lång tid, säger försvarsminister Sten Tolgfors i ett pressmeddelande.

Samarbete för ökad effektivitetFörsvarsministrar från sju länder deltar i mötena. De nordiska ministrarna kommer att diskutera bland annat ökade försvarssamarbeten, möjligheten att genom så kallad pooling and sharing öka försvarens förmågor och effektivitet. Möjlighet till ökat nordiskt samarbete i Afghanistan och veteransoldatfrågor kommer också att diskuteras.

Storbritannien deltarOnsdagen den 16 november träffas ministrarna i Northern Group, där även polska statssekreteraren Zbigniew Wlosowicz, Storbritanniens försvarsminister Philip Hammond, Nederländernas försvarsminister Hans Hillen och statssekreterare Christian Schmidt´från Tyskland deltar. Då diskuteras bland annat den försvars- och säkerhetspolitiska utvecklingen och möjligheterna till ökad försvarsförmåga genom ökat samarbete.

Alexander Vershbow, assistant secretary of defence för international security affairs, är USA:s representant på toppmötet i Örebro.
Han får sällskap av Storbritanniens försvarsminister Philip Hammond.

Mer läsning

Annons