Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Försvinner kompetens när Werme avgår"

Det har gått exakt ett år sedan Staffan Wermes position i Folkpartiet började utmanas. Det var den då 21-årige Emil Rissve som ställde upp som motkandidat.

Annons

Då talade Emil Rissve om behovet av en ny ledarstil och att bryta den inre kretsen i partiet. Nu har Emil Rissve hunnit fylla 22, har börjat studera på annan ort och är på väg bort från Örebro. Därför är han inte så insatt i turerna runt att Staffan Werme avgår.

-Det är hans beslut, han är ju vald till 2014. Men jag hoppas han väljer det beslutet grundat på vad som är bäst för Folkpartiet, för det är ju ändå vad allting handlar om, säger Emil Rissve.

Kommer det bli bra för Folkpartiet då?

-Att låta Karolina Wallström ta den platsen tror jag är det bästa för Folkpartiet. Jag är jättenöjd med Karolina som etta och stöttar henne till 100 procent. Jag tror att hon kommer vara väldigt bra för Folkpartiet i Örebro.

Är hon ett bättre alternativ för Folkpartiet än du till och med?

-Oj, haha. Svår fråga… Ja, jag tror det, tycker jag nog.

Handlade det om ledarstil eller politisk inriktning när du utmanade Staffan Werme?

- Det handlade väl om båda.

Varför det var just Emil Rissve och ingen annan som utmanade Staffan Werme offentligt kan Emil inte svara på. För egen del handlade det om att trotsa jante-lagen och följa grundideologin att konkurrens är något bra. Som exempel tar han Uppsalas kommunalråd Mohamad Hassan (FP) som tydligt säger att han vill ha motkandidater.

-Jag tycker det ska finnas alternativ även om folk är nöjda med ett ledarskap.

Emil Rissve poängterar också att det finns många inom Folkpartiet som är bra på att lyfta fram andra, och att han själv är en av dem som blivit lyft. Men att det blir en politisk kandidat som syns mycket är en balansgång med både fördelar och nackdelar.

-Det gäller oavsett parti, och är något som alla är medvetna om. Politiskt kan det vara bra med en kandidat som syns väldigt mycket, men det kan också bli ett demokratiskt problem. Har man suttit på en post väldigt länge så ökar risken att det väger över åt det senare hållet.

Är det så att Staffan Werme varit dåligt för Folkpartiet i Örebro?

Nej. Staffan Werme är en av de mest kompetenta politiker som vi haft i Örebro. Jag tycker faktiskt att det innebär att kompetens försvinner när han väljer att avgå.

Mer läsning

Annons