Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande nytt med swish hos föreningar

I flera frikyrkor går det att swisha kollekten och vissa idrottsföreningar har precis börjat använda den förhållandevis nya tjänsten.

Annons
Positiv. Mattias Norgren, ekonom på ÖSK Ungdom, är positiv till att hanteringen av kontanter kan minimeras i föreningen. De har nyligen börjat använda swish.

Olika föreningar har olika behov när det gäller hur betalningar ska ske. På ÖSK Ungdom har de sedan länge konton kopplade till de olika lagen i föreningen för att betalningar ska kunna ske direkt via överföringar. Målet är att minimera hanteringen av kontanter. Kortläsare finns också, och nyligen har de startat med swish.

– Kontanthantering kostar pengar. Kontanter innebär alltid en risk. Det är skönare när summan går direkt in på kontot, säger Mattias Norgren, ekonom.

I flera av de större frikyrkoförsamlingarna i Örebro finns swish. Kollekten eller betalning för fikat är områden där det används. Pingstkyrkan började med swish i mars.

– Vi vill hänga med i den nya tekniken och hoppas också höja gåvogivandet. Ännu har vi inte sett någon ökning men det har ju bara gått en kort tid, säger kassör Madeleine Walles.

Vid länsstyrelsen i Örebro arbetar Åsa Ödman med frågor runt olika betaltjänster. Länsstyrelser runt om i Sverige har regeringens uppdrag att se till att alla människor kan använda olika betaltjänster.

Nu ska länsstyrelsen undersöka om mellan 300 och 400 småföretag och föreningar på ungefär 25 mindre orter i Örebro län har problem med sin kontanthantering. Det sker genom en enkät.

Mer läsning

Annons