Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande oklart innehåll - men ingen mjältbrand

(UPPDATERAD 11:07) Nu är det klart att det vita pulver som skickades till Transportstyrelsen inte innehåller mjältbrandsbakterier. Åtminstone inte i någon omfattning som kan vara farlig. Det visar en analys av Folkhälsomyndigheten.-Jag fick beskedet i natt, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund.

Annons
Personer från polisens bombskyddsgrupp bär ut det vita pulvret från Transportstyrelsen.

Exakt vad pulvret innehåller är däremot inte klart. Den analysen får polisen göra och enligt Fredlund kommer det att ta längre tid.

-Det kan vara tvättmedel, socker, mjöl eller vad som helst.

Viktigast var att ta reda på om pulvret innehöll just mjältbrandsbakterier.

-Ja, eftersom det är så väldigt farligt. Man blir otroligt sjuk och dödligheten är hög om man får lunginflammation med mjältbrandsbakterier, säger Fredlund.

Trodde du någonsin att pulvret innehöll mjältbrandsbakterier?

-Nej, egentligen inte. Det har varit flera liknande situationer i Sverige den senaste veckan, där det inte har varit något farligt. Att det här skulle vara annorlunda var väldigt osannolikt - även om osannolika händelser kan inträffa.

Folkhälsomyndigheten gör för säkerhets skull ytterligare ett prov för att se om det kan finnas spår av mjältbrand. Men enligt Hans Fredlund är det i princip osannolikt att myndigheten kommer att hitta några bakterier.

-Det skulle i så fall var något litet spår och inte så mycket att någon blir sjuk av det. Det finns ingen anledning att fortsätta med antibiotikabehandlingen, säger Hans Fredlund.

Polisen har dock fortfarande kvar sin avspärrning vid Transportstyrelsen.

-Vi avvaktar det definitiva beskedet från Folkhälsomyndigheten säger Dan Sööder, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

-En säkerhetsmarginal så att det visslar om det, kommenterar Hans Fredlund.

Mer läsning

Annons