Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förväntar mig att myndigheterna följer lagen"

Justitieminister Beatrice Ask vill att polisens registrering av svenska romer ska utredas ordentligt – men när utredningen ska vara klar och konkreta åtgärder kan vidtas är än så länge oklart.

Annons

Beatrice Ask är i Örebro under tisdagen för att inviga nya tingsrättslokaler och för att diskutera örebropolisens arbete mot kopparstölder. Men på pressträffen efteråt var det ändå frågorna om polisens registrering av romer som tog störst plats.

Justitieministern förklarade att hon ser allvarligt på de senaste dagarnas avslöjanden och att hon nu vill se riktiga utredningar av vad som egentligen hänt.

-Det här är allvarligt, vi har en tydlig polisdatalag och den ska följas. Jag förväntar mig att myndigheterna följer lagarna. Om det finns misstankar om att polisen inte följt lagar och regler ska det utredas noggrant så att vi kan få fram underlag till vilka åtgärder som krävs, säger Beatrice Ask till NA.

När de utredningarna ska vara klara – och rätt åtgärder mot registreringen ska kunna påbörjas, kan justitieministern dock inte svara på i nuläget.

Mer läsning

Annons