Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboll som förbrödrar

Fotboll kan också vara en form av integration. Det är en av tankarna bakom Vivallas Mångkulturella fotbollsturnering som startade på måndagen.

Annons
Samawade mötte Iraq FC under måndagskvällen.

Knappt har VM i fotboll avslutats i Sydafrika förrän den viktigaste turneringen i Vivalla startar. Det är sjätte året som Vivallas Mångkulturella turnering genomförs. Den ska pågå i två veckor och finalen spelas den 24 juli.

– Vi vill skapa någon form av aktivitet för ungdomar när det är tomtid i juli. Många driver runt och det här är ett sätt att ge dem någon form av sysselsättning, säger Nur Gutale, sekreterare i Vivalla Star.

Det är Vivalla Star IF som arrangerar turneringen. Föreningens ordförande Mustaf Cali Siyaad påpekar dock att det inte är bara för ungdomar.

– Men det är för vem som helst. Vi bryter den vanliga fotbollen. Det är öppet för vuxna också, säger han.

Det är inte heller nödvändigt att vara aktiv och med i en klubb. Det går bra om ett gäng kompisar som anmäler sig.

– Syftet är att många från olika kulturer kommer tillsammans och har kul, säger Mustaf Cali Siyaad.

– Det blir som en mötesplats för Vivallaborna. De kan lära känna varandra, även vuxna och föräldrar. Vi får med lite äldre som får skapa någon slags gemenskap. Det är också en form av integration, där vi blir mindre främmande för varandra, säger Nur Gutale.

Av de tolv lagen är det även de som har kommit från andra städer. Det brukar locka mycket folk. I fjol hade de runt 500 åskådare på en del matcher. Det spelas två matcher per dag.

– En del vill att vi ska köra hela sommaren, men det går inte. Det är krävande och går åt mycket energi att få i gång allt, säger Nur Gutale.

A-laget i Vivalla Star hjälper till med turneringen. De hoppas dock att intresset växer och att fler lag anmäler sig till nästa år.

– Vi hoppas att det ska bli mer. Alla turneringar har börjat i liten skala och sedan har de blivit större och större, säger Nur Gutale.

Mer läsning

Annons