Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Big bang till lördagen

På Örebro universitet var det många som tog chansen att vara med om en resa på 13,8 miljarder år. Från Big bang och fram till i dag.

Annons

Genom att krympa hela historien på 13,8 miljarder år till ett enda år gick det att följa utvecklingen från Big bang till nutid. Universitets aula var fylld till sista plats.

– Det här ger människor en chans till en överblick av historien från början till slut. Att få en referensram till alla erfarenheter man gör. Det här kan vara ett sätt att förstå proportionerna, säger Kjell Olauson, ordförande i Örebro Astronomi och initiativtagare till Tidsresan.

Fem experter var inbjudna att berätta var sin del. Längst tid av året hade astronomen.

– Han berättade till sista augusti då jorden bildas. Sedan kom geologen och tog historien fram till att livet kommer i gång för en halv miljard år sedan. Därefter var det paleontologen som berättade om livets utveckling. Sedan kom antropologen och berättade om människans utveckling. Sist kom arkeologen och berättade om de sista 10 000 åren, säger Kjell Olauson.

Den sista punkten var ett panelsamtal

– Om vi tänker miljoner och miljarder år bakåt vågar vi tänka hundra år framåt ens? Det diskuterade vi i relation till befolkningsutveckling och annat, säger Kjell Olauson.

Resan

Eventet Tidsresan var ett samarrangemang mellan Örebro universitet och Örebro Astronomi.

I foajén till Forumhuset på Universitetet finns en utställning med 20 planscher och fossil om Tidsresan till den 19 november, Därefter är den på Örebro Stadsbibliotek. Onsdagen den 23 oktober klockan 19 kommer Kjell Olauson ha en visning av utställningen.

Mer läsning

Annons