Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från niondeklassare till rikskändisar

Under en termin har de hamnat under lupp, blivit filmade i skolan och lärt känna kändispedagoger. Nu får hela Sverige se resultatet.
– Alla får absolut inte den här chansen, säger Johanna Andersson, elev i klass 9A.

Annons

Kaos i klassrummet, en tafatt lärare som gett upp försöken att få ordning. En speakerröst som berättar om hur illa ställt det är i svenska skolan.

Sett första delen

Eleverna Johanna Andersson, Martin Johansson, Ronja Sveder och David Budak har redan sett sig själva och sina klasskompisar i första avsnittet av ”Klass 9A” flera gånger. Fokuset ligger på lärarna och när matteläraren Johnny läxas upp av pedagogen Gunilla Hammar Säfström för sin machoattityd nickar David igenkännande.

– Han är för mycket macho ibland, säger han.

Har kritiken från pedagogerna gjort att ni tappat respekt för lärarna?

– Nej, absolut inte, säger Martin.

– Man känner lite medkänsla, jag skulle inte vilja få en uppläxning av Gunilla, säger Johanna.

Har någon av er fått det?

– Ja, vi, skrattar Martin och David.

Elevernas åsikter om superpedagogerna skiljer sig åt. Det råder delade meningar om Gunilla, men Stavros Louca är en klar favorit.

– Han är en riktig glädjespridare, säger Martin.

Sedan i går är eleverna rikskändisar, något de tar med ro. De tror dock att tittarna kommer att ha kvar bilden av ”Klass 9A” som Sveriges sämsta klass, även fast så inte är fallet.

– Folk kommer att tro att vi är värsta IG-barnen, men jag hade godkänt och upp till MVG i alla ämnen redan innan, säger Martin.

– Det kommer att bli mycket debatt och lärarna kommer att kritiseras, säger Ronja.

Även om lärarnas pedagogiska färdigheter skärskådas i den här säsongen av tv-programmet, är ändå målet att alla i klassen ska bli behöriga till gymnasiet.

– Vi kan inte andas ut förrän vi har fått våra betyg på skolavslutningen, man har en oro i kroppen hela tiden. Gymnasiet är en stor grej, säger Johanna.

Mer läsning

Annons