Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från riksdagen till universitetet

Riksdagskvinnan Sofia Larsen tillträder vid årsskiftet en ny roll som affärsutvecklare vid Örebro universitet. Hennes uppgift blir att utveckla universitetets kontakter med näringsliv och andra samarbetspartners.

Annons
Sofia Larsen blir affärsutvecklare vid Örebro universitet vid årsskiftet. Här syns hon som jubileumstalade i Kumla tidigare i år.

– Målsättningen är att få fram fler innovationer som kan leda till nya företag och konkret nytta i samhället, säger Sofia Larsen. Där lägger Örebro universitet nu in en ny växel och det är mycket stimulerande att få vara med i det arbetet.

Sofia Larsen tvingades lämna riksdagen efter höstens val då C tappade sitt mandat.

– När det blev klart bestämde jag mig direkt för att lämna politiken och hitta min bas i Örebro. Jag har erfarenhet både av utbildnings- och näringslivsfrågor så uppdraget vid Örebro universitet passar mig som hand i handske.

Sverige är framstående inom forskning, menar Sofia Larsen, men betydligt sämre på att kommersialisera forskningen till innovationer och nya företag. Det är den processen hon ska jobba med i Örebro.

– Det är inte tradition vid svenska universitet att försöka få in externa medel till forskningen. Det är en väg vi ska gå för att stärka banden mellan forskning och kommersialisering, säger Sofia Larsen.

– Svensk forskning har varit mest kommersiellt framgångsrik inom medicinen. Därför känns det extra spännande med den nya läkarutbildningen.

Sofia Larsen kom in i riksdagen 1998 och har varit ordförande i utbildningsutskottet och suppleant i arbetsmarknadsutskottet och skatteutskottet.

Hennes universitetserfarenhet består av en fil kand i företagsekonomi vid dåvarande Örebro högskola i mitten av 1990-talet.

Detta är ett mycket viktigt tillskott i vårt arbete med att utveckla Örebro universitet till ett starkare lärosäte, säger rektor Jens Schollin. Med sin bakgrund och kompetens kan Sofia Larsen tillföra oerhört mycket.

Mer läsning

Annons