Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransman låtsades vara sjuk- döms betala för sin vård

Fransmannen låtsades att han var svårt njursjuk. Han lades in för behandling på USÖ, men dagen efter kom läkarna på honom. Nu har han dömts för lurendrejeriet.

Annons

Den 14 september kom 44-åringen till USÖ, där han presenterade sig som en berömd fransk modefotograf. Han uppgav att han behövde vård för en ovanlig njursjukdom som gör att man får diarré och kramper.

Men allt var fejk. Mannen hette i själva verket något helt annat och sjuk var han inte.

En läkare såg till att han fick lämna sjukhuset eftersom det var osannolikt att han led av den påstådda sjukdomen.

Då hade fransmannen fått tillbringa natten på sjukhuset, och flera resultatlösa prover hade tagits på honom. Under natten hade han dessutom flyttats över till intensivvårdsavdelningen på grund av våldsamma kramper.

Nu döms den 44-årige mannen för oredligt förfarande. Dessutom ska han betala tillbaka vad det kostade att vårda honom under det halva dygn han var inlagd. 15 000 kronor får han punga ut med till landstinget.

När rättegången hölls för en tid sedan höll mannen fast vid sin historia. Han berättade också att han var jagad av sin hallick i Frankrike. Därav den falska identiteten.

För tingsrätten framstår hans historia som osannolik. Domstolen tillägger också att mannen aldrig visat upp några sjukdomssymptom under tiden i häktet. Fransmannen har heller aldrig lämnat några uppgifter som kan styrka hans sjukdom.

Att någon under falsk identitet söker vård för en uppdiktad sjukdom är mycket ovanligt. Det säger USÖ:s kommunikationschef Ulrika Julin.

– Det finns naturligtvis fall där framför allt missbrukare och psykiskt sjuka försöker komma in med falskt id via akuten. Men det är väldigt ovanligt att man kommer så pass långt som in på intensivvårdsavdelningen.

– Det händer också att missbrukare simulerar smärta eftersom man kanske är beroende av läkemedel, säger Julin.

Mannen döms även för en plånboksstöld på USÖ samt för bedrägerier i Stockholm och Göteborg. Tre månaders fängelse blir straffet.

Mer läsning

Annons