Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad av polisen - dömd av skolan 

Alex är avstängd från gymnasiet för att han ska ha deltagit i en planerad misshandel av en annan elev. Men polisen säger att han varken varit eller är misstänkt för brottet.

Annons

Den femte februari i år skedde en brutal misshandel på Virginska gymnasiet i Örebro. En 18-åring blev överfallen och fick tänder utslagna. Rektorn stängde omedelbart av fem elever från skolans verksamhet. Två veckor senare fastställde gymnasienämndens utskott för avstängningsärenden rektors beslut och förlängde avstängningen till att gälla hela vårterminen.

– Jag försökte varna han som blev misshandlad och det var jag som larmade lärare att de slog honom.

Alex sitter vid köksbordet hemma och berättar om dagen då hans gymnasieutbildning avbröts abrupt. Helt orättvist och utan ordentlig utredning, tycker han.

Den här avstängningen kan ge stora konsekvenser för Alex. Han fyller 20 år i maj och får inte han komma tillbaka till skolan snart, spolieras hans möjligheter att gå klart gymnasiet. Då gäller komvux med helt andra praktiska och ekonomiska villkor.

– Jag kan inte förstå hur det kan bli så här. Det är ju jag som berättat för både skolan och polisen hur det gick till, säger han.

Alex har gått hemma i två månader. Han hjälper till med det arbete som behövs i hemmet, men vill mest av allt tillbaka till skolan. Men där får han över huvud taget inte vistas.

Nu väntar han på att förvaltningsrätten i Karlstad ska häva hans avstängning. Alex har överklagat avstängningen och menar att utredningen som gymnasienämndens utskott fattade beslut utifrån var undermålig och inte korrekt. Den sammanfattning som ger en bakgrund till avstängningen är dessutom densamma som vid den omedelbara avstängningen. Ingen har haft nya samtal med de inblandade. Varken med vittnen eller med personal efter händelsen den femte februari.

– Ingen på skolan har heller pratat med mig om vad som hände. Rektorn säger att han som blev misshandlad nämner mig som en av dem som slog honom, men han minns nog mitt ansikte för att jag stod intill och försökte stoppa det hela.

I sitt överklagande till förvaltningsrätten har Alex skickat med ett brev från polisen i Örebro. Där skriver utredaren att i nuläget är Alex inte misstänkt för delaktighet i den grova misshandeln på skolan och att han heller aldrig varit misstänkt. Som situationen är just nu är han ett vittne

i utredningen kring brottet.

– Vi brukar inte skriva intyg annars mitt uppe i en utredning. Men med tanke på killens situation valde vi att göra så här, säger Louise Helleday, åklagare och förundersökningsledare.

Fotnot: Alex vill vara annonym och heter egentligen något annat. 

Läs också: 9 Örebro-elever stängdes av för våld.

Läs Ledarbloggen: "Friad - men också fälld"

Om avstängning

Det är kommunens gymnasienämnd som beslutar om avstängning, men rektorn får stänga av eleven omedelbart om denna bryter mot fyra olika situationer: fuskar, stör eller hindrar utbildningen, utsätter någon för kränkning eller påverkar de andra elevernas trygghet och studiero på något annat sätt.

Rektorns beslut gäller bara tills gymnasienämnden har prövat saken, och aldrig längre än två veckor.

Innan huvudmannen eller rektorn fattar beslut ska eleven och elevens vårdnadshavare få tillfälle att yttra sig i ärendet.

Avstängningen får i normalfallet inte vara längre än två veckor. Den bortre gränsen är det pågående kalenderhalvåret och ytterligare tre kalenderhalvår.

Den som beslutar om en avstängning ska dokumentera det.

Eleven och vårdnadshavarna kan överklaga beslutet om avstängning hos en allmän förvaltningsdomstol. Även här kan man begära inhibition, det vill säga att beslutet inte verkställs utan skjuts upp.

Källa: www.skolverket.se

Mer läsning

Annons