Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad från våldtäkt -kvinnan var berusad

En kvinna i Örebro anmälde en bekant som hon menar hade våldtagit henne. Men mannen frias eftersom kvinnan har minnesluckor från den aktuella kvällen.

Annons

Mannen hjälpte kvinnan att ta hem hennes före detta pojkvän. De bäddade ner honom och i samband med detta skulle en fjärde kamrat ansluta till sällskapet. Men enligt den fjärde kamraten blev han aldrig insläppt i lägenheten av kvinnans bekant.

Kvinnan var så pass berusad och trött att hon bara periodvis minns hur mannen ska ha tagit henne både vaginalt och analt. Hon minns också att hon upprepade gånger sagt att hon inte ville, samt vid ett tillfälle tagit sig från mannen. Till sist låste hon in sig på toaletten och upptäckte att hon blödde från underlivet. Mannen lämnade efter ett tag lägenheten.

Mannen å sin sida menar att han och kvinnan pussades när de tillsammans gick mot lägenheten. I lägenheten ska de båda ha kyssts och smekts i en soffa. Han uppfattade aldrig att kvinnan inte var med på sexet.

Eftersom kvinnan inte kan minnas exakt hur sexet började kan det enligt Örebro tingsrätt inte uteslutas att hon "provocerat XX till att tro att hon ville ha sex med honom". I och med det anses det "utrett att målsäganden tagit initiativ att ha sex" skriver tingsrätten.

Bland annat eftersom kvinnan kunnat ta sig från mannen en gång och låsa in sig på toaletten anses hon av Örebro tingsrätt ”inte ha befunnit sig i hjälplöst tillstånd”. Enligt tingsrätten har målsäganden gett ett trovärdigt intryck och hennes uppgifter anses tillförlitliga. Trots detta ogillas åtalet sammanfattningsvis av tingsrätten i Örebro.

Mer läsning

Annons