Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisk luft och styrka vid Svartån

I en vecka har det varit på plats, det nya utomhusgymmet i Skebäck. Trots regntunga skyar letar sig flera joggare till platsen för att svettas en stund vid redskapen.

Annons
Tunga lyft. Även om Marie Buske tyckte att en del instruktionerna till redskapen var lite svåra kommer hon utan tvekan utnyttja gymmet igen. bild: jonas eriksson

Den vana motionären har säkert märkt att det senaste tiden har hänt saker längs med motionsspåret vid Svartån. Det nybyggda utomhusgymmet stod klart i förra veckan. Trots att den officiella invigningen inte äger rum förrän i augusti är det flera som redan nu utnyttjar de många redskapen.

Marie Buske är en av dem som dragit på sig träningskläderna för en tur i spåret. När hon springer förbi gymmet saktar hon ned farten en stund för att göra några benlyft.

Första gången

– Det är första gången jag är här, men jag kommer absolut använda mig av gymmet igen. Det är en jättebra idé. Bästa tiden att vara ute är ju nu. Då är det bra att kunna träna armar, ben och mage när man ändå är ute och joggar, säger Marie.

Utomhusgymmet är ett projekt som Jan Alinski, planerare på Örebro kommuns förvaltningskontor Kultur och fritid, har tagit initiativ till.

Jan Alinski är själv intresserad av träning. Han tar sig an några av redskapen på utomhusgymmet med en uppsyn som i underkant kan ¿beskrivas som högst obesvärad.

– Den bästa motionen är den man kan kombinera med naturupplevelser. Tränar man här kan man samtidigt se livet på Svartån, säger Jan.

Enda i sitt slag

Utegymmet i Skebäck är storleksmässigt det enda i sitt slag i Örebro. Det finns planer på fler projekt i närheten, som en plan för lite mer udda sporter som baseball, frisbee och softboll.

Att bidra till att få örebroarna att röra på sig mer är något som Jan värdesätter.

– Allt som får folk att röra på sig tycker jag är positivt. I dag är vi så styrda av att vi vill träna utifrån instruktioner och bli coachade. Här kan fantasin få spela.

Spontan träning. Eva-Karin Jakobsson passade på att göra några armlyft innan hon fortsatte sin promenad.
Initiativ. Jan Alinski har tagit initiativet till gymmet.

Mer läsning

Annons