Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola räddar barntätt område

Örebro är klart för skolstart efter diverse omflyttningar mellan olika skolor. Och i år har alla föräldrar som så önskat erbjudits förskoleplats.

Annons

– Planeringen har varit svår men det har gått bra, säger programchef Marie Holm.

Hon nämner särskilt Almbyområdet där antalet lågstadiebarn fördubblats de senaste åren.

– Almby växer så det knakar, så vi är tacksamma för att Kunskapsskolan öppnar och kan ta 300 elever, säger hon.

Svårigheten för de olika skolområdena är oftast att få tidig information om vilka elever som byter skola. Största förändringarna sker i år på Almbyskolan då ett 40-tal elever kommer att börja på Kunskapsskolan som första året tar in årskurserna sex, sju och åtta.

– Det finns också en handfull elever som ångrat sig och vill gå kvar på Almbyskolan. Men vi har läget under kontroll, säger rektor Kjell Andersson och berättar att man i år har 7 klasser på mellanstadiet och 10 högstadieklasser.

Behöriga lärare

Och det finns ännu några lediga platser om fler utskrivna elever skulle vilja återvända.

Han tror att skolans styrka är de profilval som erbjuds: natur/teknik, musik/bild och idrott/hälsa. Och så har man öppnat en introduktionsklass för nyanlända invandrare som successivt slussas ut i andra klasser.

Den stora förändringen på personalsidan har de senaste åren varit att se till så att alla lärare är behöriga, både ämnes- och åldersmässigt. Efter genomgång av allas behörighet har en del fått söka nya tjänster och andra tvingats byta skola eller vidareutbilda sig.

Marie Holm tror att arbetet med behörighet är en viktig förklaring till att eleverna i Örebro redan förra året förbättrade sina resultat både i grundskola och på gymnasiet.

Förskoleklasser

Örebro kommun har i år placerat alla barn vars föräldrar så önskat på dagis efter att man byggt ut barnomsorgen med hundra platser.

Till hösten har man tagit in 1400 nya barn, totalt har man nu 6700 barn inskrivna.

Uppgifter om antalet inskrivna i friförskolor har kommunen inga uppgifter på men det rör sig om ett fåtal och inga nya har uppstått under året.

Mer läsning

Annons