Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolan Alsalam utreds

Kommunen tänker utreda friskolan Alsalam. Man vill veta om skolan följer de riktlinjer för värdegrundsfrågor och likabehandlingsarbete som finns.

Annons

På onsdagen var det tänkt att programnämnd barn och utbildning skulle ta beslut om att godkänna en utökning med 20 platser till 60 stycken på Alsalams förskola, som drivs av Al Risalah Skandinaviska stiftelse. Det blev inget av det.

– Vi lyfte ut den frågan från dagordningen. Det är flera frågetecken som vi vill ha uträtade genom att träffa dem innan vi går vidare med den enstaka frågan om ansökan, säger nämndens ordförande Lennart Bondeson (KD).

Det var en träff inbokad inför nämndens sammanträde, men det dök inte upp någon från Alsalam. Det har också kommit nya uppgifter via media om problem och att många i personalen har slutat. Det har även kommit signaler från personal och till en del även föräldrar om att kommunen borde utöva sina insynsrättigheter som kommun.

– Vi vill ha en träff med skolan och ställa frågor utifrån kvalitet, att likabehandlingsarbetet fungerar och att det finns ett värdegrundsarbete, säger Lennart Bondeson.

De ska titta på både förskoleverksamheten, men även grundskoledelen av Alsalam.

– Skolinspektionen var kritisk i en rapport i höstas, och även om det är olika skolformer tycker vi att det är viktigt att vi som kommun, som ger bidrag och godkänner, är säkra på att det är en verkligt god skolmiljö, ett bra värdegrundsarbete och att eleverna får en trygg skola, säger Lennart Bondeson.

Han menar att de omöjligen kan godkänna en ny verksamhet innan de vet att den verksamhet som finns i dag fungerar väl. Det ska man ta reda på under våren.

Mer läsning

Annons