Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritze rasar mot sjukhusets version

Jimi Fritze, örebroaren som fick en hjärnblödning och dödförklarades fast han fortfarande levde, har skrivit ett yttrande till IVO. I det riktar han skarp kritik mot behandlingen på Sahlgrenska och sjukhusledningens version av händelserna.

Annons
en kämpe. Jimi Fritze kämpar med sin egen utveckling – och för att få rätt mot Sahlgrenska.  Arkivfoto: Håkan Risberg

Det går åt rätt håll för Jimi Fritze, men hans vardag är en kamp mot smärtan:

– Jag har ont i armarna och benen. På en skala mellan ett och tio har jag smärta som ligger på en sexa, förklarar Fritze.

Efter behandlingen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg anmälde han sjukhuset till myndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Bland annat dödförklarade de ansvariga läkarna honom inför hans anhöriga och tog upp frågan om organdonation. Men Jimi levde och började sedan återhämta sig.

Sahlgrenska skrev i maj i fjol ett yttrande till IVO. I den skriver man att frågan om organdonation kom upp efter att en av de anhöriga tagit upp ämnet.

– Det var ingen som frågade om det, säger Fritze, som menar att det var läkarna som förde det på tal.

Händelsen har utretts. Sahlgrenskas ansvariga menar att det är svårt att reda ut vem som gjort vad.

Av yttrandet framgår att bedömningen som gjordes var att Fritze troligen var hjärndöd, eller riskerade att bli det, och att det var ett rimligt och korrekt antagande. Men det medges att läkarna möjligtvis kan ha varit väl kategoriska.

Före jul skrev Fritze ett yttrande till IVO, som svar på Sahlgrenskas yttrande. Han är kritisk till sjukhusledningens uppfattning om att det var Fritzes anhöriga som tog upp frågan om organdonation. Han skriver också att betydelsen av kortison, som sattes in för att minska svullnaden i hjärnan, underskattades och att läkarna felaktigt uppgett att den medicineringen endast fördröjdes med några timmar.

– Jag fick inte kortison på minst 18 timmar. Jag kunde ha fått det tidigare om de hade gett mig rätt diagnos, säger Fritze.

Mikael Edsbagge, den överläkare på Sahlgrenska som skrev yttrandet till IVO, vill inte bemöta Fritzes kritik:

– Jag vill inte gå in på ett enskilt patientfall, säger Edsbagge.

Strax före nyår skrev Jimi Fritze ett yttrande till IVO angående de klagomål som han riktat mot USÖ. Han är starkt kritisk på flera punkter: Hans smärtlindring, hur intygen till Försäkringskassan hanterades och att kontakten med en logoped ska ha fördröjts. Han nämner fler brister.

Överläkaren Anders Häggström hade ansvar för Jimi Fritze under hans tid på USÖ. Inte heller han vill svara på hur han ser på kritiken.

– Jag brukar inte kommentera enskilda ärenden, med hänsyn till sekretessen, säger Häggström.

Mer läsning

Annons