Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart på seniorfestival

 Den tre dagars långa Seniorfestivalen avslutades igår på Örebro Conventum.
- Vi förväntar oss ungefär 3 000 besökare idag, sa Maria Holmberg, lots på Servicetorget som arrangerade festivalen.

Annons
Senoirmässan på Conventum lockade tusentals.

Conventum har bara varit öppet en timme när vi anländer men redan har de haft 650 besökare. Underhållningen ska dra igång framåt eftermiddagen med Elvis och teater men nu mitt på dagen dras besökarna till de olika mässutställare.

– Kom igen nu Ulf, visa dem hur man gör nu, ropar Bo Sundberg till sin bekant Ulf Söderström som står redo att slänga iväg första kägglan.

Mattcurling

Bo Sundberg och Ulf Söderström spelar mattcurling på en stor rektangulär matta på andra våningen av Conventum. Spelet liknar vanlig curling fast man slipper springa efter och sopa. Bo Sundberg kommer från Västkusten men flyttade till Örebro för ett par år sedan. På Västkusten spelade han ofta mattcurling och försöker därför introducera sporten till Örebro.

– Det är en härlig sport och man har ju tiden att arrangera sånt här när man är pensionär. Man håller ju igång också.

Vill ha lokal

Anledningen för att de är på seniorfestivalen är för att ett ökat intresse för sporten skulle kunna göra det lättare att hitta en fast lokal att spela i. Nästa gång de ska spela ska de vara i Vasakyrkan på ett Öppet Hus.

– Det funkar ju någon gång sådär men på sikt vill man ha ett ställe som en gymnastiksal eller en tennishall, säger Bo Sundström.

Lite närmre trapporna finns Arkeologiska och Historiska föreningens bord med två utklädda människor bakom. Åsa och Hans Ekholm står iklädda digert hemgjorda plagg som Åsa Ekholm har sytt. De ser ut att leva i ett annat århundrade. Paret delar ett stort intresse för historia och Hans Ekholm som föredetta historielärare har arbetat de senaste tjugo åren med ett frågespel om svensk historia.

– Det var ungefär samtidigt som Trivial Pursuit kom ut som jag fick idén att göra spelet. Det var så tråkiga frågor på TP tyckte jag, säger Hans Ekholm.

Istället för intresseområden är historiaspelet indelat i tider som fornålder, järnålder och medelålder. Det krävs ett intresse för svensk historia för att klara av frågorna men väldigt mycket mer tid och kunskap att hitta på frågorna.

Andra året

Det är andra året som Seniorfestivalen går av stapeln i Örebro. Via telefon beklagar Maria Holmberg att vi missade underhållningen som varit på eftermiddagen.

– Ni har missat Elvis, det var helt fantastiskt och alla tyckte att det var så bra, säger hon. Det har verkligen varit en positiv stämning här hela dagen.

Mer läsning

Annons