Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt med stora kräftor i Svartån

– Kräftor stora som humrar tömmer Svartån på fiskägg och hotar fisket i ån nere vid småbåtshamnen.
Ungefär så säger fritidsfiskaren Gunnar Hörhammer sedan han fångat en jättekräfta på mask ner vid den nya bron.

Annons
Gunnar Hörhammer vittjar provfriskburar tillsammans med Karl-Heinz Nilsson och Stig Broberg från kommunen.

Men han får inget stöd från vetenskapen och kommunens kräftpersonal gläds åt att kräftorna sprider sig och kan ge fler möjligheter till kräftfiske.

Gunnar Hörhammer gillar att fiska. Ofta åker han till någon sjö i Bergslagen, men ibland åker familjen ner till Svartån nedströms småbåtshamnen och metar. Men han tycker det har blivit sämre med abborre på senare år.

– Och de som fiskar med löja får ofta upp betesfisken där kräftor tagit stora tuggor. Jag tror det är massor av kräftor och jag tror dom riskerar att förstöra fisket, säger han.

Det som fick honom att kontakta NA var när hans fru fick en riktig bamsekräfta på kroken, agnad med mask. Man får nästan för sig att det är en form av mördarkräftor han beskriver, som skulle äta allt som kommer i dess väg.

– Den var stor som en mindre hummer och alldeles täckt av lera, säger han.

Det populära kräftfisket längs Svartåns stränder närmar sig, vanligt fiske och mete är också populärt. Både kräft- och annat fiske är ständiga diskussionsämnen, fyllda av spekulationer av självutnämnda och andra experter.

Vi tog kontakt med Karl-Heinz Nilsson, ansvarig på Örebro kommun för det årliga kommunala kräftfisket. Inte ens semester kunde hindra honom från att göra en provfiskning.

– Klart man blir nyfiken av sådana här uppgifter, säger han.

Och han blir också glatt överraskad av resultatet. På bara en timme fylls burarna av dussinet kräftor, några riktigt stora.

– Det roligaste är de lite mindre kräftorna, säger han. Det tyder på att det finns en återväxt här. Jag har inte trott att kräftorna skulle trivas här i ån där kanterna är brädfodrade. Det ger inte kräftorna den bottenmiljö de vill ha.

Men kräftorna har tydligen löst det problemet och Gunnar Hörhammer får stöd för sin teori att det finns gott om dessa skaldjur.

– Vi får göra fler mer noggranna provfiskningar. Om det visar sig att det finns många kräftor är det möjligt att vi kan lotta ut en del platser här till kommande år, säger Karl-Heinz Nilsson.

Samtidigt är han lite orolig för att de här uppgifterna ska locka till sig tjuvfiskare.

– Vi har vakter ute. De beslagtar alla otillåtna redskap och den som tjuvfiskar riskerar också åtal för olaga fiske, säger han.

Karl-Heinz Nilsson håller upp en av de många, stora kräftorna.

Mer läsning

Annons