Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fult i Örebros finrum

Annons

För någon vecka sedan gick jag förbi Järntorget. Det var en rätt fin dag, invånare satt på trädäcket framför slottet och njöt av den varma dagen. På torget stod ett sånt där klädstånd med fladdrande presenning som vilar på någon sorts ställning av diffust material.

Vi ser samma anordningar på Stortorget och Våghustorget med jämna mellanrum. Jag har sett dom där i flera år och jag orkar egentligen inte bry mig längre. Att dom grovt förfular det som ofta kallas Örebros finrum.

Men just denna dag tänkte jag lite extra på det eftersom den gröna presenningen skymde stora delar av det torg som kommunen lagt ner rätt mycket pengar på för att få attraktivt. Jag såg vattensprutet flyga upp i luften men jag såg inte barnen som lekte i fontänen.

Jag hörde folkliv men jag såg bara presenningen som även skymde den nya uteserveringen på torget. Serveringarna är till för att förhöja attraktionskraften och kraven för tillstånd är så detaljstyrda att jag som utomstående kan känna att det nästan blir löjligt. Bygglov, ritningar och tillstånd. Noga, noga.

Det ska vara stiligt, ordentligt och enhetligt enligt beslutande instans. Så dyker de där presenningsanordningarna med kläder och väskor, samt parkerade bussar, upp och förfular det offentliga rummet. Jag funderar på logiken och stadens lojalitet till de som betalar höga hyror året runt.

De som verkligen tillför vår stad någonting. Vad tillför de här presenningsskjulen? Eller de där brödhandlarna som dyker upp med bröd från packlådor under någon sorts partytältsduk. Stenhårda regler med vedergällning för några och nästan inga regler för andra. Näringsidkare på torgen som kämpar för tillstånd. Snåriga vägar. Hopp och tvärstopp. Nytt hopp och kanske vi får se. Troligtvis inte. Ja.

Örebro är en mångårig mötesplats med torghandel sedan 1300-talet och jag motsätter mig inte handeln som sådan. Men när så mycket möda läggs på att få restauranger och kaféer stilfulla då bör man väl även ställa krav på de där fladdrande skjulen som skymmer det fina.

Mer läsning

Annons