Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gaffeltruck stack håli behållare med syra

(UPPDATERAD 13:33) En gaffeltruck stack hål på en behållare med frätande salpetersyra. Räddningstjänsten kunde till slut stoppa utflödet. 

Annons

Händelsen larmades till Nerikes brandkår vid 10.30-tiden. En gaffeltruck som användes vid ett företag på Transportgatan i Bista hade av misstag stuckit hål i en 1000-litersbehållare med extremt frätande salpetersyra. Cirka 200 liter av innehållet läckte ut på asfalten. Företaget hade tillgång till sorbtionsmedel som lades på för att suga upp och binda vätskan.

Upp och ned

För att stoppa flödet vände man behållaren upp och ned.

- Men då började det i stället att läcka från en förskruvning, alltså hålet där man fyller på vätska i behållaren. Det rann inte utan det droppade - och det fick vi arbeta med att försöka stoppa, säger Jan Backström, inre befäl på räddningstjänsten.

Företaget fick till slut fram en ny behållare till vilken man kunde pumpa över den frätande vätskan. Sorbtionsmedlet tillsammans med den frätande vätskan togs omhand av företaget under tillsyn av personal från miljökontoret och vattenverket. Företaget är nämligen beläget i vattenskyddsområdet Bista Pilängen, där kommunen tar delar av sitt dricksvatten.

- Jag bedömer att små mängder syra kommit ner i marken men att det inte ska ge negativ effekt på grundvattnets kvalitet, säger Stefan Löf, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Miljökontoret.

Inga personer kom till skada i samband med olyckan.

Mer läsning

Annons