Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt museum hotas av nedläggning

Museet, som ligger i den del av Karro som kallas Sibirien, hotas av nedläggning. Det skapades 1864 och är ett av Sveriges bäst bevarade läroverksmuseer.

Annons
I Sibirien. Gymnasiechefen Thomas Gustafsson spanar in en struts vars hals spruckit.

Det är okänt vad som ska hända med den stora samlingen, men alla är överens om att de uppstoppade djuren behöver fackmannamässig vård.

För en tid sedan beslutade gymnasienämnden i Örebro att överlämna frågan om museets framtid till programnämnd barn-och utbildning för en långsiktig lösning.

Karros gymnasiechef Thomas Gustafsson berättar att museet, som ägs av Karro, i många år har skötts ideellt av biologilärare på skolan.

– Om det är meningen att Biologiska museet ska vara ett museum för örebroarna i allmänhet är skötsel och drift inte bara en fråga för gymnasieförvaltningen. Nu är det svårt för örebroare att komma hit eftersom någon från oss på Karro måste låsa upp varje gång vi får besök, säger Thomas Gustafsson som vill betona att museets framtid inte är en konfliktämne.

– Eftersom frågan faller mellan stolarna är det bra

För läsarna vill Stadsliv visa hur djuren ser ut. Hur många av er har varit där? * Myskoxen är raggig och tilltuffsad. Det verkar som om ryggen skrapats mot stenblock.

* En ren har blivit ”tunnhårig” - om detta uttryck tillåts. Ingen lyster i pälsen.

* Strutsens en gång så ståtliga hals har sargats. Pälsen har spruckit.

* En orm har blivit helt vit. Det är nog bara en expert som kan tala om vilken typ av orm som finns i en glasbehållare.

* Ett otal glasbehållare med djur är till hälften fyllda med någon sorts vätska. Ingen vet riktig vilken typ av vätska det handlar om.

Ännu är inte Biologiska museets historia all.

Stor samling. Karros biologiska museum skapades 1864.
I förfall. Myskoxens päls faller sönder.

Mer läsning

Annons