Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gert nekades åka buss

I fredags kväll när rullstolsburne Gert Erlandsson skulle ta bussen hem ville inte föraren släppa på honom eftersom han inte hade någon ledsagare.
– Jag har aldrig någon ledsagare och brukar åka buss både vinter och sommar varför inte nu, frågar sig Gert.

Annons
Fick inte åka med. ”Det sitter ju till och med en liten skylt med en rullstol vid dörrarna, är det inte ironiskt att man inte får åka med”, säger Gert Erlandsson.

Gert behöver ingen ledsagare han klarar sig så bra ändå, tycker han. Men när han skulle åka på bussen vid midnatt för att komma hem efter en kväll med vänner nekade bussföraren honom att komma på om han inte hade en ledsagare eller assistent med sig.

– Först blev jag förvånad, sedan ledsen, sedan kom adrenalinet och jag blev riktigt arg, säger Gert.

Eftersom busshållplatserna är upphöjda och bussarna kan sänka sig ner är det inget problem för Gert att rulla på, en medpassagerare eller förbipasserande kan ge honom en liten lätt puff över kanten.

– Folk med barnvagn brukar ju få hjälp av någon person att ta in vagnen, men busschauffören ville inte låta någon annan hjälpa mig på. Det skulle vara en ledsagare som skulle åka med mig, vilket är jättekonstigt eftersom det finns plats i mitten av bussen där man kan sätta fast rullstolen med remmar, säger Gert.

Efter ett tag kom bussen tillbaka, sista turen hem till Adolfsberg. Det var samma bussförare, men inte heller den här gången ville han låta Gert åka med trots att en medtrafikant hade hjälpt honom på bussen.

– Det blev ett längre tjafs men till slut körde han iväg, säger Gert.

Han är ändå glad att första och hittills enda gången han blev nekad är på sommaren.

– Tänk om det hade varit 30 minusgrader och så kommer man inte hem, det är ju inte alltid man har 300 spänn till taxi med sig om man har planerat att man ska åka buss, säger Gert.

Gert vill gärna fortsätta åka buss eftersom det är så enkelt och smidigt, den går i närheten där han bor och en stund senare är han uppe på stan. En transport han beskriver som mycket enklare än att krångla med färdtjänst som måste bokas och åker runt för att hämta fler personer.

Gert har försökt tre gånger att ringa länstrafikens växel för att försöka ta reda om det är någon ny slags regel som gör att han inte får åka med.

– Hur ska jag göra nästa gång? Vågar jag fortsätta åka buss eller måste jag ”tjuvåka” och prata med någon annan vid busshållplatsen innan som får låtsas vara min ledsagare när vi går på?

Nej, det måste han inte, berättar Hans Wixner, informatör på Örebro länstrafik.

– Det måste vara en förare som är felinformerad, men jag ska ringa till Nobina som kör stadstrafiken så att de kan informera sina förare och till Gert så han får veta hur det ligger till, säger Hans Wixner.

Gert Erlandsson blev både förvånad och arg när han inte fick åka buss utan ledsagare.

Mer läsning

Annons