Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glanshammars skola följde inte lagen

Glanshammars skola har inte följt skollagen fullt ut när en elev anmält kränkningar.Barn- och elevombudet kräver nu att skolan och Örebro kommun åtgärdar bristerna.

Annons

I oktober förra året anmälde en elev på Glanshammars skola att denna utsatts för kränkande behandling från en lärare och några elever på skolan. Några av de kränkande händelserna rapporterades till rektor som i sin tur anmälde en del av dessa till huvudmannen, Örebro kommun.

De andra händelserna valde alltså skolans personal att inte anmäla till rektorn och rektor valde i sin tur att inte anmäla alla till sin huvudman.

BEO menar att Örebro kommun, som är huvudman för skolan, har brustit i sina skyldigheter i skollagen angående åtgärder mot kränkande behandling och ska därför åtgärda för att avhjälpa dessa brister.

Lagen säger bland annat att när en skola får kännedom om att en elev känner sig kränkt så ska skolan snabbt utreda det hela och att dess personal och rektor måste anmäla den upplevda kränkningen till rektor respektive huvudman. Senast den 18 mars ska åtgärderna redovisas skriftligt till Skolinspektionen.

Barn- och elevombudet, BEO, är en del av Skolinspektionen. Barn och elever, eller deras föräldrar, som känner sig kränkta i barnomsorgen eller skolan kan vända sig till BEO.

Mer läsning

Annons