Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glömd valborgsbrasager Örebro eld i baken

Tjugo tusen örebroare brukar trängas runt Slottet på valborgsmässoafton. Men var får alla plats i år? Stora delar av Järntorget är avspärrat  - och valborgstraditionen har ingen tänkt på.

Annons
Så här såg det ut 2009. I år blir det svårt för örebroarna att få plats i området runt Järntorget.

Mellan Storbron och Olaigatan är Storgatan delvis avstängd på grund av ombygget av Järntorget. Endast en liten smal passage för fotgängare och cyklister hålls öppen för dem som måste ta sig igenom.

Runt Karl IVX Johan-statyn är det helt avspärrat och sedan den 1 april går busstrafiken en annan väg.

Det är med andra ord både väldigt trångt i området och dessutom en byggarbetsplats. Först den 21 augusti kommer hela omgörningen att vara i hamn. Då besöker kungaparet Örebro och firar Bernadottedagarna på Järntorget.

Att örebroarna själva brukar fira valborg runt Järntorget är det ingen som har tänkt på.

– Nej, vi har inte tänkt på det. Och ingen har sagt något. Kanske borde någon som planerade själva valborgsarrangemanget tagit kontakt med oss. Jag vet inte ens vilka det är, säger byggledare Thomas Hjelm på kommunen.

Men valborgsmässo-arrangemanget har varit där i mer än 20 år?

– Jo jag vet att det är så. Vi får hitta en lösning, vi har ju en vecka på oss. Det borde förstås ha klickat någonstans men vi var försenade i starten på grund av vintern och det var bråttom att komma igång.

Stadsarkitekt Alexander Dufva, som varit med och planerat ombyggnaden, erkänner att han inte har koll på tidsplanen av ombyggnaden och därför inte känner till problemen med firandet. Han tipsar om ett ställe för örebroarna att fira in våren:

– Det finns ju en orörd yta och det är Henry Allards park.

Projektingenjör Gunnar Spiik på kommunen ingår också i gruppen som håller på med omgörningen av Järntorget. Han har inte heller tänkt på valborgsmässofirandet. Eller att det kan bli problem med en så stor byggarbetsplats när människor är ute för att fira.

– Nej, det har jag inte, och det känns ju inte helt bra. Det kanske är möjligt att hägna in området. Vi får ta upp frågan i vår projektgrupp och se till att vi hittar en lösning. Vi får undersöka vad som behöver göras, helt enkelt, säger Gunnar Spiik.

Mer läsning

Annons