Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glutenintolerans ger ökadrisk för andra sjukdomar

Glutenintoleranta har ökad risk för att få astma, hjärtsjukdomar och cancerformen lymfom. Det visar Örebroforskaren och barnläkaren Jonas F Ludvigsson i tre färska vetenskapliga studier.

Annons

Jonas F Ludvigsson och hans forskargrupp har tittat på glutenintoleranta patienter under en så lång tidsperiod som från slutet av 60-talet fram tills för några år sedan. På så sätt har Jonas F Ludvigsson kunnat lägga fast att glutenintolerans innebär ökad risk för flera sjukdomar.

– De här sambanden är viktiga att känna till. Då kan man vara mer observant vad det gäller de här tillstånden hos patienter med glutenintolerans, säger han.

Ökad riskGenom att köra stora patientregister i databaser har han och hans forskningsgrupp kunnat se att just glutenintoleranta har en ökad risk för att utveckla astma, få vissa hjärtsjukdomar och cancer.

Resultatet om glutenintolerans och astma publicerades för några veckor sedan. Det handlar inte om någon dramatiskt ökad risk, men sambandet finns där.

– Fast jag tycker att resultaten kring riskerna att utveckla hjärtsjukdom och cancer är ännu viktigare, säger han.

Läkarvetenskapen har länge misstänkt samband mellan glutenintolerans och lymfom. Nu kan Jonas F Ludvigsson och hans forskargrupp vid USÖ bekräfta misstankarna.

Mindre samband– De goda nyheterna är att sambanden mellan glutenintolerans och cancer var mindre än vad man tidigare trodde, säger han.

Han berättar också att ett engelskt forskarteam och forskargruppen på USÖ har kunnat visat att patienter med glutenintolerans har lika lätt att få barn som andra människor.

– Man har länge trott att glutenintolerans är en riskfaktor för barnlöshet, men så verkar det inte vara, säger Jonas F Ludvigsson.

Forska mer

Vad kopplingen mellan celiaki (glutenintolerans) och de tre allvarliga sjukdomarna beror på återstår att forska mer om.

– Vi vet inte det i dag, säger Örebroläkaren.

Beräkningar visar att cirka en procent av Sveriges befolkning har glutenintolerans, celiaki. Många är odiagnosticerade. Sjukdomen drabbar både barn och unga, men de flesta som får sjukdomen fastställd är vuxna.

Mer läsning

Annons