Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Rådström till minne: "Han lärde oss känna dammet från Afrikas röda jord inpå bara skinnet"

Artikel 36 av 93
Minnesord i NA
Visa alla artiklar

Annons
I en ålder av 73 år avled Göran Rådström, Örebro, den 5 december.Foto: Privat

Vår vän Göran är död. Han var vår klasskamrat på Karro i början på 60-talet. Det var nog en ganska vanlig klass utan speciell sammanhållning. Trots det kom cirka 20 klasskamrater från vår klass, då det ordnades en återträff våren 2010. Innan vi skiljdes åt, hade vi bestämt att träffas några dagar i Kilsbergen under hösten. Där frågade Göran om vi var intresserade av att följa med på en resa till Östafrika, som han skulle kunna arrangera.

Göran hade arbetat många år som lärare och skolledare på Svenska skolan i Nairobi och i Addis Abeba. Vi blev överraskade, men sa JA. Efter ett par veckor kom ett detaljerat reseförslag med planering och kostnadsberäkningar på professionell nivå.

Göran tänkte sig en resa med cirka tio personer i en Toyota-buss. Inom ett dygn hade 24 personer anmält sig. Vi begav oss iväg i december 2011 på en fantastisk tre veckor lång turistresa till Kenya och Etiopien. Göran, alltid kolugn, lotsade oss genom safariparker och historiska städer med sina enastående kunskaper om Östafrikas historia och geografi.

Inte nog med detta, innan vi skiljdes åt undrade han om vi var intresserade av en ny Afrikaresa med titeln ”Ingenstans i Afrika”. Drygt ett år senare bar det iväg igen. Då var det ingen vanlig turistresa, utan en resa med en betydande del äventyr, då vi lärde känna dammet från Afrikas röda jord inpå bara skinnet. Lika välorganiserad resa, lika lugn Göran, men med lite osäkerhet ibland, om den beställda bussen skulle vara på rätt plats vid rätt tid.

Vi besökte Görans goda vän, Tesfay, i dennes hemby på etiopiska landsbygden. Vi vistades en vecka på Görans absoluta favoritplats, en lodge vid Tanganyikasjöns strand. Det kändes att Göran verkligen ville ge oss detta, som var en del av honom själv. Totalt sex veckor i Afrika, som gav oss stora upplevelser, nya insikter och som påverkat våra liv.

Göran var en klok person med stort djup, som såg med brett perspektiv på omvärlden. Han var lugn och trygg, alltid positiv och generös, och delade gärna med sig av sin tid. Vi är många som känner ett stort tomrum nu, när Göran saknas bland oss.

Vi tänker på Gabriel och Erika med familjer, som stod Göran mycket nära och på Karin.

Göran, tack för allt!

Lasse Hallmén

Klas Funke

Vill du skriva ett minnesord?

NA publicerar kostnadsfritt minnesord efter nyligen avlidna personer. Vi avvaktar dödsannonsen och publicerar sedan minnesordet.

Några saker att tänka på:

► En bra maxlängd är cirka 2 500 tecken, då minnesordet annars blir för texttungt. 2 500 tecken motsvarar ungefär en A4-sida text.

► Undvik att skriva i du-form, eftersom texten ju riktar sig till NA:s läsare.

► Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera utdrag ur dikter och sånger.

► Vi publicerar gärna en bild av den avlidne.

► Glöm inte dina kontaktuppgifter, om vi behöver fråga dig om något.

Om du vill mejla: [email protected]

Om du vill skicka brev: NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro.

Om du har frågor: Mejla till [email protected] eller ring 019-15 50 90.

Redaktionen kan komma att redigera insänt material.

Alla artiklar i
Minnesord i NA
Annons